c S
Dnevne novosti

The New York Times o istrazi i pozadini ubojstva Ivane Hodak

25.04.2009 23:56 NEW YORK / WASHINGTON, 25. travnja 2009.Hina, Američki dnevni list The New York Times u svom nedjeljom izdanju objavljuje napis iz Hrvatske, posvećen istrazi ubojstva mlade zagrebačke odvjetnice Ivane Hodak u listopadu 2008., u kojem ističe dvojbe koje šest mjeseci kasnije prate rasplet tog slučaja.
U članku pod naslovom "Uhićenje kod ubojstva u Hrvatskoj nije izbrisalo sve dvojbe", objavljenom u subotu na web stranici NY Timesa, opisuju se okolnosti ubojstva Hodak, koje se naziva jednim od najvažnijih ubojstava od proglašenja neovisnosti Hrvatske 1991.

Ističe se povezanost tog slučaja, posebno u percepciji javnosti, s kasnijim bombaškim atentatom na urednika i šefa marketinga tjednika Nacional, te zabrinutost koju su ti incidenti izazvali u Europskoj uniji, gdje je Hrvatska prva u redu za članstvo. Navodi se da je u veljači ove godine uhićen beskućnik Mladen Šlogar, bivši kućepazitelj teniske akademije, koji je prema navodima policije priznao ubojstvo s motivom osvete ocu žrtve, odvjetniku Zvonimiru Hodaku. "Kod mene to ne prolazi. Meni to izgleda kao profesionalno ubojstvo, a ne amatersko. Slučaj je zamračen sitnim lažima. Zašto bi netko želio ubiti Ivanu? Zašto ne mene umjesto toga?", rekao je za list Zvonimir Hodak.

Prenosi se Hodakovo uvjerenje da je ubojstvo povezano s uhićenjem njegovog branjenika, hrvatskog generala Vladimira Zagorca, osuđenog u ožujku na sedam godina zatvora zbog otuđenja pet milijuna dolara vrijednih dragulja, pri ratnoj nabavci oružja na crnom tržištu. Objašnjava se i uloga Hrvoja Petrača, jednog od "najzloglasnijih kriminalnih bossova u Hrvatskoj", čije je svjedočenje potaknulo proces Zagorcu, te ljubavna veza Ivane Hodak i Ljube Pavasovića, Petračeva odvjetnika.

Citiraju se i riječi bivše teniske zvijezde Ive Majoli, prijateljice ubijene Hodak. Opisujući ubijenu kao pripadnicu hrvatskog "zlatnog naraštaja", NY Times daje širi socijalni kontekst pozadine slučaja, navodeći kako "neki Hrvati sumnjaju da odgovor leži u potmulom klasnom nezadovoljstvu kao naslijeđu rata, koji je tisuće ljudi ostavio bez kuća, posla ili ekstremiteta. Izabrana nekolicina, međutim, oni koji su imali snažne veze s autoritarnom vladom bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, nagomilali su nezamisliva bogatstva. Djecu tih obitelji, uključujući i Ivanu Hodak, u hrvatskim se medijima naziva 'zlatnim naraštajem'".

List citira i objašnjenje sociologa Hajrudina Hromadžića sa Zagrebačkog sveučilišta. "Imate malu elitu bogatih i moćnih, i ostatak stanovništva koji živi u donjem dijelu socijalne hijerarhije bez bilo kakvih dobrobiti, zaštite ili bogatstva", rekao je Hromadžić, dodajući kako je "Ivana bila dio prvog, a vjerojatna žrtva drugog klasnog sloja".

NY Times ističe da je nakon listopadskih ubojstava u Zagrebu, hrvatska vlada odmah smijenila ministre unutarnjih poslova i pravosuđa, te čelnike policije i osnovala ured za borbu s organiziranim kriminalom, što je rezultiralo udarom na mafiju i uhićenjima. "Ovdje je problem s mafijom to što smo mala zemlja. Kriminalci, zabavljači, političari, gangsteri, stari novci i novi novci, svi izlaze na ista mjesta, ujedinjeni gotovinom, a ne klasom", kazao je za list Berislav Jelinić, urednik u Nacionalu, ocjenjujući da organizirani kriminal u Hrvatskoj ostaje rasprostranjen, a možda i neizbježan.