c S
Dnevne novosti

Pack poziva na jačanje neovisnosti sudstva u BiH

27.04.2009 13:23 SARAJEVO, 27. travnja 2009.Hina, Zastupnica u Europskom parlamentu i voditeljica njegova izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack pozvala je u ponedjeljak na jačanje neovisnosti sudstva u Bosni i Hercegovini ocijenivši kako se sudovima mora pružiti sva potrebna pomoć i suradnja.
"Prava je sramota da se pozivu Suda BiH na dostavljanje podataka odazvalo samo šest nižih sudova i to jedino iz Federacije BiH", izjavila je Pack u Sarajevu nakon sastanka s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Miloradom Novkovićem.

Učinkovito pravosuđe ključni je čimbenik svakog demokratskog sustava, istaknula je Pack dodajući kako je u slučaju BiH iznimno važna potpora provedbi strategije procesuiranja osumnjičenih za sudjelovanje u ratnim zločinima.Predsjednica Suda BiH Kreso ranije je upozorila kako će to biti neizvedivo nastavi li država ignorirati materijalne i organizacije potrebe suda, uključujući onu da se suci iz inozemstva zamijene domaćima. Za takve zamjene u državnom proračunu nema sredstava a mandati stranih sudaca ističu pa postoji opasnost da brojna sudačka mjesta ostanu upražnjena, kazala je Kreso.

Doris Pack pozvala je vlasti BiH da ovo pitanje shvate krajnje ozbiljno te da se pobrinu kako bi domaći suci preuzeli ulogu koju sada obavljaju njihove kolege iz inozemstva. Pack se založila i za uspostavu Vrhovnog suda BiH koji bi rješavao prijepore između entiteta i države.