c S
Dnevne novosti

Karlovac - u obnovljenu zgradu suda počinje useljenje pravosudnih tijela

11.07.2017 07:15 KARLOVAC, 10. srpnja 2017. (Hina), U temeljito rekonstruiranu zgradu pravosudnih tijela u Karlovcu useliti će u utorak Županijsko državno odvjetništvo, u srijedu Općinsko državno odvjetništvo, a u razdoblju od 17. do 28. srpnja i svi ostali sudovi -  Županijski, Prekršajni, Trgovački i Općinski sud sa Zemljišno knjižnim odjelom, doznaje Hina u ponedjeljak na karlovačkom Županijskom sudu. 
Obnova zgrade počela je krajem 2015., a provedena je u sklopu projekta "Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje". Sva navedena pravosudna tijela od 2015. godine radila su u Karlovcu na privremenim lokacijama u neuvjetnim prostorima, a preseljenje u novi prostor trebao bi olakšati daljnji rad. 

Rekonstrukcija zgrade i opremanje završilo je proljetos. Kako se neslužbeno doznaje, svečanost završetka radova i otvorenja zgrade održat će se ovog petka uz nazočnost hrvatske izvršne vlasti, predstavnika pravosuđa te  Veleposlanstva Kraljevine Norveške, koja je s oko 84 posto financirala projekt. 

Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj je na svečanosti početka radova u prosincu 2015. godine rekla kako je projekt financiran sredstvima darovnice Kraljevine Norveške u sklopu Norveškog financijskog mehanizma 2009.-2014., kojem je Hrvatska pristupila 2014. godine. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 5.382.000 eura, od čega će iz darovnice biti pokriveno ukupno 84,34 posto iznosa, dok će preostali dio od 15,66 posto biti sufinanciran nacionalnim sredstvima, sve s ciljem, kako je rekla veleposlanica Versto, da bi se povećala učinkovitosti i kvaliteta pravosuđa u skladu s europskim standardima. 

Uz obnovu i rekonstrukciju zgrade suda paralelno su u suradnji s Vijećem Europe trajale aktivnosti unaprjeđenja "sustava upravljanja vremenom sudova kroz implementaciju SATURN smjernica na Općinskom sudu u Karlovcu", što je bio pilot projekt koji bi se u dogledno vrijeme trebao proširiti na ostale općinske sudove u Hrvatskoj.