c S
Dnevne novosti

Javnobilježnička komora: Ovršni postupak u Hrvatskoj usklađen s europskom pravnom stečevinom

17.07.2017 07:25 ZAGREB, 14. srpnja 2017. (Hina), Presude Suda Europske unije ne dovode u pitanje usklađenost ovršnog postupka u Hrvatskoj s europskom pravnom stečevinom, priopćila je u petak Hrvatska javnobilježnička komora.
Sud Europske unije u ožujku je donio dvije presude o nemogućnosti primjene dva europska propisa na postupak javnobilježničke ovrhe (ovrha na temelju vjerodostojne isprave). Te su presude potaknule raspravu o usklađenosti Ovršnog zakona s europskom pravnom stečevinom, te je zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila pitanje Europskoj komisiji jesu li hrvatski građani Ovršnim zakonom diskriminirani u odnosu na ostale građane Europske unije.

Svojim očitovanjem od 5. srpnja Europska komisija odgovorila je na postavljeno pitanje, te potvrdila kako presude Suda Europske unije ne dovode u pitanje usklađenost ovršnog postupka u Hrvatskoj s europskom pravnom stečevinom.

Europsko pravo uređuje odnose i dolazi do primjene samo kod prekograničnih predmeta između država članica Europske unije, pa je pogrešno tvrditi da je postojeći postupak suprotan europskom pravu, kao što je to u više navrata izneseno u medijima, upozorava Hrvatska javnobilježnička komora.