c S
Dnevne novosti

Plenković: procjena Fitcha dobra

17.07.2017 07:42 FITCH

ZAGREB, 15. srpnja 2017. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u subotu navečer kako je procjena rejting agencije Fitch dobra jer je zadržala isti kreditni rejting BB uz stabilne izglede unatoč krizi koju smo ne samo uspjeli iskontrolirati (Agrokor), nego i zbog procesa kojim upravljamo zahvaljujući aktivizmu Vlade i zakona o izvanrednoj upravi.

U intervjuu za Dnevnik Nove tv Plenković je istaknuo kako je "procjena nekoliko malih bodova glede rasta BDP-a stavljena na niže, samo procjena i vidjet ćemo kako će to sve skupa biti na kraju. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskoga gospodarstva i to pokazuje i rast industrijske proizvodnje u svibnju".

Premijer je podsjetio kako su svi makorekonomski pokazatelji za Hrvatsku za 2016. bili su pozitivni, rekao da su odlični i ove godine, te ocijenio da to nije tako ne bismo izašli iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka. Napomenuo je da se o tome smo raspravljalo na Europskome vijeću koncem lipnja, da je tu odluku donio ECOFIN,, a Komisija je dala preporuke.

"Usvojili smo naš nacionalni program reformi i tijesno surađujemo s Komisijom", rekao je Plenković,Pred nama su reforme javne uprave, pravosuđa, mirovinskoga, zdravstvenoga i obrazovnoga sustavaPremijer je najavio kako su pred nama reforme javne uprave, pravosuđa, mirovinskoga, zdravstvenoga i obrazovnoga sustava, te ocijenio "da sve ono što Hrvatska radi, kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju javnog duga, su pripreme za strukturne i reforme koje će se odnositi na reforme javne uprave pravosuđa, mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava".

Podsjetio je da je pokrenuto rasterećenje gospodarstva i poboljšanje investicijske klime, porezna reforma, ocijenio da imamo fiskalna disciplina, te da se ispunjavaju svi programi u planu vlade.Na pitanje znači li reforma zdravstvenoga sustava i veće doprinose, Plenković je podsjetio da je ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio reformu, te istaknuo kako "želimo dostupnost zdravstvenih usluga, kvalitetnije i povezane bolnice, racionalizaciju smanjenje dugova u zdravstvu i velike projekte izgradnje dječje bolnice u Zagrebu".

Dodao je kako je, na tradiciji javnoga zdravstva, Hrvatska predstavila svoju kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove, rekavši kako vjeruje da ćemo na taj način pozicionirati hrvatsko zdravstvo u europskom kontekstu. Na ponovljeni upit o poskupljenju zdravstvenoga doprinosa, Plenković je odgovorio kako će se o tome još razgovarati i da ministar Kujundžić radi na tome sa svojim suradnicima.

Rekao je da je zdravstvo u Hrvatskoj dostupno najvećoj većini građana, uz dopunsko i privatno onima koji si ti to mogu priuštiti. Na pitanje je li mogao biti energičniji u provedbi reformi, Plenković je rekao kako je "politička, pravna i eknonomska bitka oko Agrokra uzela velik dio energije rada Vlade i bila dominantna tema. To što svima djeluje normalno -  da nema gubitka radnih mjesta i kolapsa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava - pitanje je kakva bi situacija bila da nije bio zakona".

Upitan je li se u vezi krize u koncernu Agrokor moglo reagirati prije i energičnije Plenković je odgovorio da" kao predsjednik Vlade baš niti od jedne institucije nije dobio nikakav signal koji bi mu dao za pravo da u prosincu ili siječnju procijene da je situacija u Agrokoru takva da se morao donositi zakon. To su činjenice i fakti".Istaknuo je kako su informacije počeli dobivati nešto kasnije te su, kada su shvatili razmjere problema, reagirali maksimalno brzo, tražili konsenzus u hrvatskoj  politici i nismo ga dobili.

Najveća oporbena stranka, ustvrdio je Plenković,  "ponijela se sasvim nezrelo u tome trenutku o toj temi, a ono što smo postigli svjesni su i zaposlenici Agrokora, dobavljači i kreditori i svi koji promatraju naš gospodarski sustav".

HDZ nije izgubio dio birača na desnici

U vezi pozicioniranja HDZ-a prema političkom centru Plenković smatra kako stranka nije izgubila dio birača na desnici, te da je "HDZ pokazao fascinatnu snagu regeneracije i pozicioniran je tamo gdje ga želim vidjeti - desni centar, umjerena  stranka koji se bori protiv populizma i demagogije, svih onih koji imaju antisistemski i protestni karakter".

Što se tiče političkog razlaza sa Davorom Stierom nakon sklapanja koalicije s HNS-om, Plenković je ponovio kako je to Stierov izbor i procjena za koju osobno ne može naći opravdanja."Ne vidim ništa loše da je donio takvu odluku iz nekih svojih razloga, no to nije oslabilo HDZ i Vladu,  Marija Pejčinović Burić bit će sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i priprema Hrvatsku za predsjedanje. Što se tiče HDZ-ove snage nakon dolaska Mosta iz Vlade, s HNS-om je još snažniji". 

Vezano uz arbitražu oko graničnoga spora sa Slovenijom, Plenković je istaknuo kako treba staviti u kontekst da granična pitanja  nisu u nadležnosti europskih institucija, te da njih regulira međunarodno pravo, a europsko pravo ne može biti supstitut međunarodnoga prava. Podsjetio je da je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka nakon njegove kompromitacije i da nas ne moraju posebno dojmiti priopćenja Komisije ili neke druge države, jer  takvih sporova ima puno.

"Nismo izgubili prijateljski odnos Njemačkom koja nam je jedan od glavnih partnera i nisam iznenađen njezinim stavom. U Schengen ćemo ući jer ispunjavamo kriterije. Mi smo za to da sa Slovenijom dogovorimo bilateralno rješavanje  granice", poručio je Plenković. Što se pak tiče promjene naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, premijer je rekao je kako je to pitanje lokalnih vlasti.