c S
Dnevne novosti

Predstavljen prijedlog Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb

24.07.2017 07:15 ZAGREB, 21. srpnja 2017. (Hina), Nacrt prijedloga Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. - temeljnog strateškog dokument u kojem se određuju ciljevi i prioriteti razvoja za urbano područje, predstavljen je u petak u prostorijama ZgForum-a, uoči javne rasprave koja je planirana za 14. kolovoza.
Urbana aglomeracija Zagreb obuhvaća tri županije - Grad Zagreb, dio Zagrebačke i dio Krapinsko-zagorske županije, odnosno 30 jedinica lokalne samouprave – od toga 11 gradova i 19 općina, i najveće je urbano područje u Hrvatskoj. Pokriva površinu od 2826 četvornih kilometara na kojoj živi 1.086.528 stanovnika, odnosno nešto više od četvrtine ukupnog stanovništva Hrvatske.

Nacrt prijedloga Strategije završen je u lipnju, a rezultirao je odabirom devet strateških projekata - Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Program Sava, Tračnička veza grad Zagreb-Međunarodna luka Zagreb - Velika Gorica, Greenway - državna biciklistička ruta br. 2, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar - OPSC, Sveučilišni kampus Borongaj, Newlight - rekonstrukcija i dogradnja sustava javne rasvjete, te Žičara Sljeme.

Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, kao nositelj i koordinator aktivnosti Strategije započeo je izradu nacrta u ožujku prošle godine u suradnji s brojnim dionicima na lokalnoj i županijskoj razini. Njegova izrada bila je uvjet za prijavu na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU).U kolovozu ove godine planiran je početak javne rasprave o nacrtu prijedloga Strategije i Strateške studije, nakon čega slijedi završetak postupka strateške procjene te izrada konačnog nacrta strategije koja će se uputiti na donošenje zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković kazala je da se 14. kolovoza otvara javna rasprava, 29. kolovoza će biti održana javna prezentacija, a strategija će biti na javnom savjetovanju do sredine rujna. "Imamo dokument koji sagledava ovaj prostor kao jedinstvenu cjelinu koja nadilazi administrativne granice i pojedinačne interese i omogućuje utvrđivanje ciljeva i prioriteta razvoja temeljem kojeg se može realizirati projekt za kvalitetniji i bolji život svih stanovnika urbane aglomeracije", naglasila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Kazala je da su pitanja korištenja javnih resursa, stanovanja, gospodarstva, ekologije, komunalne i prometne infrastruktura teme koje su povezane i zahtijevaju zajedničku platformu za rješavanje."Suradnja već postoji, a ostvarenjem zajedničkog jedinstvenog dokumenta pripremanog konsenzusom svih aktera na prostoru aglomeracije, očekujemo da će ona biti još bolja i efikasnija", dodala je. Majić je pozvala građane i zainteresirane dionike da se uključe u javnu raspravu, razmotre prijedloge i svojim komentarima doprinesu da taj dokument bude još bolji temelj za zajedničke projekte.