c S
Dnevne novosti

Poljski predsjednik Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

25.07.2017 07:03 VARŠAVA, 24. srpnja 2017. (Hina), Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je neočekivano odlučio da će staviti veto na dva od tri nacrta zakona kojima se reformira pravosudni sustav u zemlji i koji su izazvali prosvjede diljem zemlje i kritike međunarodne zajednice.
"Odlučio sam da ću poslati natrag u Sejm (donji dom parlamenta), odnosno staviti veto na nacrt zakona o Vrhovnom sudu, kao i na onaj o Državnom pravosudnom vijeću", rekao je Duda u televizijskoj izjavi, otkrivši da je tijekom vikenda razgovarao s brojnim pravnim stručnjacima, prenosi AFP. "Nije u našoj tradiciji da državni odvjetnik ima ovlasti miješati se u rad Vrhovnog suda", kako predviđa predloženi zakon, istaknuo je poljski predsjednik.

"Ova reforma neće ojačati osjećaj pravde u društvu", rekao je Duda, zaključivši kako se "ti zakoni trebaju popraviti". Protiv predloženih zakona proteklih je dana diljem Poljske prosvjedovalo više tisuća ljudi, tvrdeći da oni pravosudni sustav stavljaju u ruke politike, odnosno vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koja ima većinu u oba doma parlamenta.

Duda je kao kandidat te stranke postao predsjednik na izborima 2015.  Poljska opozicija, brojne udruge i suci smatraju kako su određeni aspekti predloženih zakona neustavni.Oni su ubrzano prihvaćeni u četvrtak u donjem, te u petak u gornjem domu parlamenta, čime su zanemarena upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.Europska unija je Poljskoj zaprijetila uvođenjem sankcija, uključujući i ukidanje prava glasa unutar tog saveza, ukoliko ona donese, odnosno ne suspendira te reforme. 

"Veoma smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a", što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u, upozorio je u srijedu potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. Kritike je iznio i američki State Department, objavivši kako "poljska vlada nastavlja s donošenjem zakonodavstva koje potkopava neovisnost sudstva i slabi vladavinu prava". 

"Poljska je blizak saveznik Sjedinjenih Država, a jaka i zdrava demokracija u toj državi ključna je za odnose između naših dviju država", stoji u priopćenju objavljenom na stranici te američke institucije. U subotu je u Gdanjsku protivljenje reformi izrazio i nekadašnji poljski predsjednik Lech Walesa, povijesni čelnik Solidarnosti, sindikata kojeg se smatra jednim od zaslužnijih čimbenika za pad Željezne zavjese 1989. godine. "Naša je generacija uspjela skrenuti Poljsku na pravi put i uspješno je voditi.

Ne smijemo nikome dopustiti da to uništi", rekao je Walesa okupljenjim prosvjednicima. "Unatoč svom zdravstvenom stanju, uvijek ću biti uz vas. 1989. smo vam predali demokratsku Poljsku, a vi se sada za nju morate boriti svim sredstvima", poručio je bivši predsjednik. Reformu su u petak osudili i najviši suci iz Češke, poljske saveznice iz Višegradske skupine, istaknuvši kako je ona kršenje vladavine prava, dok je uz Varšavu stala Mađarska, također članica tog udruženja, prenosi Reuters. 

"Inkvizicijska ofenziva na Poljsku ne može uspjeti jer će Mađarska iskoristiti sva pravna sredstva unutar Europske unije kako bi pokazala solidarnost s Poljskom", kazao je u subotu mađarski premijer Viktor Orban u svom godišnjem televizijskom obraćanju. Kao i Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a koji praktički vlada državom iako nema službenu funkciju, Orban je godinama u sukobu s EU-om zbog onoga što Bruxelles smatra kršenjem demokratskih sloboda, te je istaknuo da je Poljska žrtva istog zlostavljanja iz Europe koje je Mađarska doživjela kad je on preuzeo vlast 2010. godine. 

Stranka PiS, na vlasti od jeseni 2015. godine, tvrdi kako su pravosudne promjene nužne kako bi sudovi postali odgovorniji, te kako bi osigurali da državne institucije služe svim Poljacima, a ne samo "elitama" za koje tvrde da predstavljaju bazu koja podržava oporbu. Poljska je oporba pozdravila Dudinu odluku."Ovo nije bila reforma, nego prisvajanje sudova. Čestitam svim Poljacima, ovo je stvarno velik uspjeh", istaknula je Katarzyna Lubnauer, čelnica kluba zastupnika liberalne oporbene stranke Nowoczesna.

Nakon objave predsjednikove odluke poljska valuta zlot odmah je narasla u odnosu na euro jer su je investitori prepoznali kao znak smanjenja političkog rizika u toj državi, prenosi Reuters.