c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica: Nedostupnost vode ugrožava ljudska prava i potiče iseljavanje

26.07.2017 07:15 ZAGREB, 25. srpnja 2017. (Hina), Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u utorak kako nedostupnost zdravstveno ispravne vode može ugroziti Ustavom zajamčena temeljna ljudska prava na život i zdravlje, zbog čega je, nakon pritužbi građana, čelnicima lokalnih jedinica uputila preporuku o potrebi kontinuiranog rada na obnovi i izgradnji vodoopskrbne mreže. 
Ured pučke pravobraniteljice priopćio je kako je riječ o pritužbama iz Senja, Generalskog Stola i Jasenica, ali i ističe kako je situacija slična u mnogim drugim dijelovima države, posebno u ruralnim područjima i na otocima. "Nedostupnost pouzdane, zdravstveno ispravne vode može ugroziti temeljna ljudska prava na život i zdravlje, zajamčena Ustavom, ali i utjecati na iseljavanje stanovništva.

Zato je potrebno kontinuirano raditi na obnovi i izgradnji javne vodoopskrbne mreže, pri čemu ekonomska isplativost ne bi trebala biti ključni kriterij", stoji u preporuci koju je Lora Vidović uputila čelnicima jedinica lokalne samouprave nakon pritužbi građana s njihovog područja. 

Navodi kako se u 2016. iz lokalnih vodovoda opskrbljivalo više od 70 tisuća stanovnika, a za njih 86 tisuća jedina dostupna voda bila je ona iz privatnih izvora, poput bunara i zdenaca. Lokalni vodovodi, upozorava, često su dotrajali i s vodom loše kvalitete, dok se zdravstvena ispravnost one iz bunara i zdenaca provjerava tek na zahtjev vlasnika ili u sklopu posebnih projekata. U isto vrijeme, dodaje, gubitak vode iz javnog vodovoda ponegdje iznosi i iznad 80 posto. 

Pučka pravobraniteljica naglašava kako značajnu prepreku u obnovi i izgradnji javne vodoopskrbne mreže često predstavlja financijska slabost općina i gradova, a mnogi nemaju iskustva u pripremi projekata, niti sredstva da za to plate stručnjake.

Stoga poziva Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da pruži stručnu podršku dijelu lokalnih jedinica kojima je ona potrebna. Tvrdi i kako više od 520 tisuća građana ima mogućnost priključka na javnu vodoopskrbnu mrežu, ali ga ne žele zbog njegove cijene i novih režijskih troškova, pa potrebnim smatra da lokalni čelnici i isporučitelji među građanima podižu svijest o važnosti priključenja. 

"Cilj ovih preporuka, i iz pojedinačnih predmeta i iz Izvješća za 2016., prvenstveno je osiguravanje prava na vodu, neodvojivog od ostalih prava koja jamče dostojanstven život, a njihova provedba može utjecati i na sprječavanje daljnjeg izumiranja ruralnih područja i otoka", zaključuje pučka pravobraniteljica Lora Vidović.