c S
Dnevne novosti

EU pokreće pravne mjere protiv Poljske zbog pravosudne reforme

27.07.2017 07:05 BRUXELLES, 26. srpnja 2017. (Hina/dpa), Europska komisija pokreće pravne mjere protiv Poljske zbog sporne pravosudne reforme, rekao je u srijedu potpredsjednik Europske komisije (EK) Frans Timmermans.
Zakon, koji ministru pravosuđa omogućuje da bira i otpušta predsjednike nižih sudova, potpisao je u utorak predsjednik Andrzej Duda.EU zamjera zakonu i to što uvodi različitu dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca, čime se krše europski antidiskriminacijski zakoni.Timmermans kaže da će EK poslati Poljskoj formalnu obavijest o mjerama čim se zakon objavi.

Varšava će nakon toga imati mjesec dana za odgovor. EK je također poslala niz preporuka Poljskoj, zabrinuta da bi ostale predviđene reforme mogle dodatno ugroziti vladavinu prava u zemlji. Timmermans je rekao da će EU, odluči li Poljska ići dalje s reformama koje bi parlamentu omogućile da smjenjuje suce vrhovnog suda, pokrenuti mjere iz članka 7. Europskog ugovora koje bi mogle dovesti do oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU.Duda je u utorak potpisao zakon koji je usvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) i koji ministru pravosuđa daje ovlasti da imenuje i smjenjuje čelnike općih sudova u državi.

Oporbeni prosvjednici u ponedjeljak su od Dude tražili da ne potpiše tu mjeru nakon što je stavio veto na dva od tri prijedloga koje su potvrdili oba parlamenta. Duda je zaustavio Zakon o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom vijeću, što je iznenadilo PiS kojega je on bio član. 

Poljska konzervativna vlada izvijestila je u ponedjeljak navečer da će nastaviti svoju spornu reformu pravosuđa unatoč tome vetu. Kritičari tvrde da ta dva zakona potkopavaju neovisnost poljskog sudstva. PiS njihovo donošenje opravdava potrebom da se pravosudni sustav racionalizira i da se suzbije korupcija sudačke "kaste".

Kritike predloženih reformi izrazili su Europska unija, američki State Department i drugi akteri iz međunarodne zajednice.