c S
Dnevne novosti

Virovitičko-podravski župan proglasio elementarnu nepogodu zbog tuče

27.07.2017 07:30 VIROVITICA, 26. srpnja 2017. (Hina), Virovitičko-podravski župan Igor Andrović proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za grad Slatinu te općine Čađavica i Voćin, zbog tuče koja je 24. srpnja pogodila to područje. 
Jako grmljavinsko nevrijeme uz tuču prouzročilo je veliku štetu na svim poljoprivrednim kulturama ((ratarskim, povrtlarskim, industrijskim), kao i na trajnim nasadima, stoci, objektima, infrastrukturi, vozilima, poljoprivrednim strojevima i opremi. 

Sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, obvezuju se općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u najkraćem roku izrade izvješće s procjenom ukupne štete i dostave ga Županijskom povjerenstvu, koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. 

Zbog nevremena praćenog tučom prije desetak dana elementarnu nepogodu proglasio je i međimurski župan Matija Posavec. Velike štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama, krmnom bilju, vinogradima i voćnjacima, građevinskim objektima i infrastrukturi zabilježene su 11. srpnja na području grada Čakovca te općina Dekanovec, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Vratišinec.