c S
Dnevne novosti

Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na Krku, sufinanciran s 369 milijuna kuna EU sredstava

27.07.2017 07:20 ZAGREB, 26. srpnja 2017. (Hina), Ugovore za projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krku, vrijedan oko 638 milijuna kuna koji s bespovratnih 369 milijuna kuna financira Europska unija (EU), potpisan je u srijedu u Hrvatskim vodama. 
Supotpisnici ugovora su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić i načelnici pet općina na tom otoku te direktor Ponikve Krk Frane Mrakovčić. Osim za projekt na otoku Krku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je ukupno 1,669 milijarde kuna EU sredstava za sufinanciranje osam projekata vodnokomunalne infrastrukture i u Poreču, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama te dva projekta u Osijeku.

Ukupna vrijednost svih tih projekata je oko tri milijarde kuna, a ugovori za te projekte potpisani su u utorak.  Ministar Ćorić istaknuo je da su ti projekti "prilika za slavlje iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali isto tako i iz perspektive cjelokupnoga sustava". Podsjetio je da je u proteklom razdoblju jedan od većih izazova za Hrvatsku i cijeli sustav državne uprave bilo upravo povlačenje sredstava iz EU fondova.

Ocijenio je da ti potpisani ugovori "govore u prilog tome da smo posljednjih mjeseci intenzivirali naše aktivnosti na apsorpciji sredstava". Ministar je rekao da svaki projekt koji služi poboljšanju vodoopskrbe, odnosno odvodnje, nosi niz pozitivnih učinaka kako na lokalnu zajednicu, tako i na sustav.

"Imajući u vidu činjenicu da će realizacija ovoga projekata prije svega pridonijeti zaštiti okoliša, a s druge strane, poboljšati kvalitetu života naših građana na otoku Krku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike može samo još jednom čestitati kako Hrvatskim vodama, tako i poduzeću Ponikve, te gradonačelniku i načelnicima općina s otoka Krka", rekao je Ćorić. Poručio je da je to samo jedan od projekata koji se treba realizirati u narednom razdoblju, te istaknuo kako vjeruje da će u narednome razdoblju biti što još više takvih projekata.       

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić rekla je da Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. definira prioritetne potrebe za ulaganja u komunalnu vodnu infrastrukturu i kao ciljeve naglašava unaprjeđenje javnog vodoopskrbnog sustava te razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda.

Istaknula je da će se realizacijom projekta Krk  koji je, kako je rekla, od ključne i strateške državne te sektorske važnosti, ostvariti optimalna rješenja za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Također, provedbom toga projekta područje aglomeracije Krk bit će u skladu sa zahtjevima vodno-komunalnih direktiva, a koje su određene radi zaštite stanovnika."Hrvatska je po bogatstvu izvora vode na 5. mjestu u Europi.

To je naše bogatstvo ali su naša dužnost i odgovornost još veći da to bogatstvo sačuvamo i održimo takvim kakvo ono jest", poručila je Đurić. Objasnila je da u Ministarstvu na tome rade kroz objavljivanje Poziva na dostavu projektnih prijedloga za projekte čija je ukupna ugovorena vrijednost 569 milijuna kuna, od toga bespovratna sredstva iznose 405,5 milijuna kuna. Đurić je istaknula kako postoji još niz projekata u visokom stupnju pripremljenosti čije ugovaranje očekuju do kraja ove godine. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su, nakon što su u prethodnom programskom razdoblju realizirali gotovo 200 milijuna eura, krenuli u intenzivnije korištenje i povlačenje više od milijarde eura dodijeljenih u novome programskom razdoblju. Rekao je da već imaju ugovoreno i odobreno 2,4 milijarde kuna, a zbog potpisanih ugovora, koji omogućuju korištenje bespovratnog europskog novca, realizirat će se projekti na području otoka Krka.Poručio je kako je važno da se neće na tome stati, već će intenzivno raditi i tijekom ljeta. Očekuje da bi zaključno s rujnom imali odobrene projekate u vrijednosti od pet milijarda kuna. 

"Što znači, kad bi sve zbrojili bili bismo gotovo na milijardu eura sredstava kojih možemo koristiti", istaknuo je Đuroković. Velik pomak u odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na otoku KrkuUkupna vrijednost projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka je oko 638 milijuna kuna, s PDV-om, a ukupno prihvatljivi troškovi su gotovo 511 milijuna kuna.

EU će bespovratno dati oko 369 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje je oko 141 milijun kuna. Đuroković je rekao da će se tim projektom napraviti velik pomak u odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na otoku Krku. Podsjetio je da je na otoku gotovo u cijelosti riješeno pitanje vodoopskrbe, pa će sada uspješno riješiti i pitanje odvodnje na području grada Krka. Izgradit će se dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dograditi još četiri uređaja te izgraditi centralno postrojenje za kompostiranje mulja sa uređaja.

Rekonstruirat će se i 38,7 kilometara vodoopskrbne mreže usporedno s izgradnjom kanalizacije. Razvoj sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda obuhvaća 85.000 stanovnika s poboljšanom obradom otpadnih voda i doprinosa poboljšanju stanja voda.