c S
Dnevne novosti

Potpisan ugovor o funkcionalnom spajanju vukovarske i vinkovačke bolnice

01.08.2017 07:10 VUKOVAR/VINKOVCI, 31. srpnja 2017. (Hina), Potpisivanjem Ugovora o funkcionalnoj integraciji Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice  hrvatskih veterana  i Opće županijske bolnice Vinkovci, u ponedjeljak je nastavljen proces funkcionalne integracije hrvatskih bolnica kojim Ministarstvo zdravstva namjerava ostvariti značajne uštede te racionalizirati troškove hrvatskoga bolničkog sustava.
"Nastavljamo s onim što smo rekli.  Sačuvati i podići kvalitetu i s druge strane primaknuti svim pacijentima što bliže specijalističke usluge", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je bio nazočan potpisivanju ugovora u Vukovaru. Priznao je kako se sa sigurnošću ne može reći kolike će se ostvariti konkretne uštede funkcionalnim spajanjem bolnica, ali bi dugoročno gledano, uštede trebale biti značajne.

"Više puta sam rekao, tek dugoročno će biti značajnije uštede kada se neće duplirati kapaciteti i kupovati oprema koja se neće koristiti na dva mjesta. A kratkoročno će biti određenih ušteda s nešto manjim brojem dežurstava. U prvoj ili prvih nekoliko godina te uštede će biti nešto manje, ali za pet godina već će se primijetiti. Ako govorimo o kratkoročnim uštedama, to će možda biti i nekoliko milijuna na razini županije", rekao je ministar Kujundžić.

Po riječima ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, i do sada su vukovarska i vinkovačka bolnica imale izvrsnu suradnju, a potpisanim ugovorom "samo su upotpunjeni neki elementi medicinske i nemedicinske suradnje"."Na nekim odjelima nedostaje nama visokospecijaliziranog kadra, a na nekim odjelima to je slučaj u Vinkovcima.

Kako ne bi pacijenti morali ići na zbrinjavanje u Vukovar ili Vinkovce, k njima će dolaziti liječnici tako da će cjelokupnu medicinsku skrb dobiti i u Vukovaru i u Vinkovcima", kazala je Bosanac dodajući kako će palijativni dio biti osmišljen i u Vukovaru, i Vinkovcima, dok će u vinkovačkoj bolnici djelovati i Respiracijski centar.

Bosanac je također navela kako već i sada u vukovarsku bolnicu dolaze pedijatri iz vinkovačke bolnice jer ih u Vukovaru nema dovoljan broj. "Nemamo dovoljno ni djelatnika na psihijatri, a iz Osijeka nam dolaze kolege radiolozi jer nam i njih manjka", kazala je Vesna Bosanac. 

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić najavio je kako će vinkovačka bolnica nastavit razvoj onih djelatnosti kojih u Vukovaru nema; otorinolaringologije, urologije i infektologije uz osnivanje Respiracijskog centra za bolesnike koji su ovisni o respiracijskim uređajima. "To je nasušna potreba ove županije jer imamo već nekoliko bolesnika i u Vinkovcima, i u Vukovaru s značajnim respiracijskim problemima, a koji nam zauzimaju akutne postelje", pojasnio je Šporčić. 

Zadovoljstvo je izrazio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenivši kako je potpisivanje ugovora o funkcionalnoj integraciji vukovarske i vinkovačke bolnice korak naprijed. "Ovdje kod nas nedostaje zdravstvenih kadrova. Kao župan ne mogu prihvatiti da usluga bude lošija da bi se nešto uštedilo. Na uštede mogu pristati jedino ukoliko bi razina usluge ostala ista ili bila i bolja", kazao je Galić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je, nakon potpisivanja ugovora, obišao vukovarsku i vinkovačku bolnicu.