c S
Dnevne novosti

Slijedi poziv bankama da daju ponude za subvencioniranje stambenih kredita

04.08.2017 07:25 ZAGREB, 4. kolovoza 2017. (Hina), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u subotu bi trebala javno pozvati sve kreditne institucije da daju ponude za sklapanje ugovora o subvencioniranju stambenih kredita kojima se želi pomoći građanima mlađim od 45 godina da riješe stambeno pitanje.
Na snagu je, naime, stupio Naputak o načinu rada APN-a u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prema kojemu je APN dužan u roku pet dana od njegova stupanja na snagu u javnim glasilima objaviti spomenuti poziv bankama.Banke trebaju ponuditi subvencioniranje stambenih kredita u kunama i eurima, te priložiti plan otplate kredita za iznos od 100.000 eura na rok od 15 i 30 godina.

Rok za davanje ponuda za sklapanje ugovora o subvencioniranju je osam dana od dana objave poziva u javnim glasilima. U ovom trenutku nije moguće odrediti točan datum početka zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, no predvidivi rok je krajem kolovoza, navodi Ministarstvo graditeljstavna svojim mrežnim stranicama.

Subvencije za kupovinu stana ili kuće te za gradnju kuće

Za subvencionirane kredite moći će se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće,Subvencioniranje kredita odobravati će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po metru četvornom. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine.

Maksimalan iznos kredita ograničen je na 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa ali se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.Nadalje, ovom mjerom olakšati će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine tako da će država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate. Također, efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine otplate ne može biti veća od 3,75 posto godišnje te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a u daljnje dvije godine može biti uvećana za 10 posto, navodi Ministarstvo graditeljstva.

U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje produljuje se za godinu dana, a za svako rođeno ili posvojeno dijete za dvije godine.

Prijevremeni zahtjevi neće se razmatrati

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita predavati će se u banku u kojoj se podiže stambeni kredit a o početku subvencioniranja kredita APN će obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama.

Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati.Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN odobrava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banki. Država je za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen, pa će se subvencije odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN-u. U slučaju da se istodobno podnese više zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.