c S
Dnevne novosti

Predstavljen projekt Udruge Mobbing "Ojačajmo najslabije karike u svijetu rada"

30.04.2009 12:41 ZAGREB, 30. travnja 2009.(Hina), Projektom "Ojačajmo najslabije karike u svijetu rad" Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga Mobbing želi upozoriti na problem zlostavljanja na radnim mjestima, rečeno je na današnjem predstavljanju tog projekta.
Sloganom kampanje "Uz mobbing, svi puše!" želi se upozoriti javnost da je mobbing priča u kojoj nema pobjednika, te da zbog mobbinga svi gube, rekla je predsjednica Udruge Jadranka Apostolovski. Žrtva, kako je pojasnila, gubi svoje zdravlje i dostojanstvo, tvrtka u kojoj se to događa gubi na profitu zbog porasta bolovanja, a smanjuje se produktivnosti i motivacija za rad.

Mobbing se u društvu najčešće opisuje kao zlostavljanje od nadređenog prema podređenom, što nije uvijek pravilo, tvrdi Apostolovski. Po podacima Udruge, u više od 50 posto slučajeva mobbing se događa između kolega na istom ili sličnom položaju. Motivi zlostavljača su različiti: strah od gubitka radnog mjesta, odbačenosti od obitelji koju nadomještaju iživljavanjem prema suradnicima, strah da će zbog posustajanja na poslu i sami postati žrtve mobbinga i drugi razlozi.

U Udrugu Mobbing se, kako tvrdi Jadranka Apostolovski, svakodnevno javlja najmanje četiri osobe, što je na godišnjoj razini od 1200 do 1300 osoba.

Udruga je još 2007. godine izradila nacrt prijedloga Zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu, te je on prošao prvo saborsko čitanje. Po ocjeni suradnice na projektu Snježane Vasiljević, u tom su zakonskom prijedlogu ponuđena neka nova rješenja koja ne postoje u Zakonu o radu. Po njezinom mišljenju problem mobbinga nije sustavno riješen zbog jakih lobija poslodavaca, ali i neučinkovitosti sindikata i pravosuđa.

U sklopu projekta "Ojačajmo najslabije karike u svijetu rad", koji se financira iz sredstava EU, projekta PHARE 2006., na Bundeku će 4. svibnja u 20 sati biti svečano proglašenje "Borca godine protiv mobbinga", a potom će nastupiti TBF, Elemental, Sinestet i Delyricum.