c S
Dnevne novosti

Studenti traže za prekid blokade potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja

04.05.2009 12:40 ZAGREB, 4. svibnja 2009.(Hina), Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, koji i danas nastavljaju blokadu nastave, traže za prekid dvotjedne blokade donošenje uredbe kojom se mjerodavni obvezuju platiti sve školarine za akademsku 2009./2010. godinu.
U otvorenome pismu javnosti, pročitanom na današnjoj konferenciji za novinare, poručili su kako traže da se pokrene procedura za izmjenu zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama te da taj prijedlog ide na čitanje najkasnije na prvu jesensku sjednicu Hrvatskoga sabora.

"Tražimo hitno formiranje radne skupine za izradbu zakona u kojoj će sudjelovati i predstavnici fakulteta. Nacrt zakona mora biti upućen na očitovanje znanstvenim i akademskim institucijama", poručuju studenti koji okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu za pravo na besplatno obrazovanje ulaze u treći tjedan blokade.

Ponavljaju da je u blokadi i dvadesetak drugih fakulteta u osam hrvatskih gradova. Drže da su za to stanje isključivo odgovorni resorno ministarstvo i hrvatska Vlada, koji nijednom, kako napominju, adekvatnom reakcijom nisu odgovorili na studentske zahtjeve. Takvu politiku, kako napominju, smatraju katastrofalnom, nekompetentnom i neodgovornom.

Studenti ističu kako traže ostvarenje Ustavom zajamčenih prava na obrazovanje za sve na svim razinama, preddiplomskoj, diplomskoj i postdiplomskoj, a pod tim podrazumijevaju potpuno javno financiranje javnog obrazovanja za sve one koji zadovolje uvjete upisa i ispunjavaju obveze studija. Pritom napominju da bolonjski sustav onemogućuje tzv. vječno studiranje.