c S
Dnevne novosti

Mađarski parlament povisio dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 65 godina

04.05.2009 22:40 BUDIMPEŠTA, 4. svibnja 2009.(Hina/AFP), Mađarski parlament u ponedjeljak je odobrio postupno povišenje zakonske dobne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 65 godina počevši od 2012., kao i uredbu na temelju koje bi umirovljenici mogli ostati bez svoje 13. mirovine, budući da se njezina isplata povezuje s gospodarskim rezultatima Mađarske.
Zastupnici su izglasali i povećanje PDV-a s 20 na 25 posto od srpnja, što se također smatra ključnom mjerom za obuzdavanje proračunskog deficita ove godine. Novi izvanstranački premijer Gordon Bajnai postavio je te dvije mjere kao uvjet da se prihvati dužnosti predsjednika vlade.

Tako će se od 2012. zakonska dobna granica za odlazak u mirovinu postupno povećavati za šest mjeseci dok ne dosegne 65 godina. Zastupnici su usto od srpnja ukinuli sustav bonusa koji se svake godine automatski isplaćivao umirovljenicima. Tako oni neće dobiti drugi dio od 180 eura koji se u studenome treba isplatiti za 2009. Umjesto toga, isplatit će se nagrada ako gospodarski rast dosegne 3,5 posto BDP-a i ako se ostvare zadaće što se tiče javnog duga.

Završno glasovanje o mirovinama predviđeno je idući ponedjeljak, ali se tekst neće mijenjati, budući da su socijalisti i liberali koji podupiru Bajnaija i imaju apsolutnu većinu, poduprli te amandmane.

Mađarska je među istočnoeuropskim zemljama koje je svjetska gospodarska kriza najteže pogodila, pa je ujesen 2008. od međunarodnih ustanova dobila zajam od dvadesetak milijarda eura kako bi spriječila pad svoje valute. Prošlog mjeseca je vlada premijera Bajnaia objavila smanjenje troškova u visini od ca 1,5 milijarde eura za ovu godinu kako bi oživjela gospodarstvo koje je doživjelo najveći pad u posljednjih dvadeset godina.