c S
Dnevne novosti

Nastavlja se blokada zagrebačkoga Filozofskog fakulteta

05.05.2009 00:00 ZAGREB, 4. svibnja 2009.(Hina), Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta na večerašnjem su plenumu odlučili da nastavljaju s blokadom nastave, iako za svoje prosvjedne metode od danas više nemaju potporu Fakultetskog vijeća.
Ocijenili su da je današnji dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja neartikuliran i nejasan i zahtijevaju da ga analizira studentska radna skupina. Ta skupina će, zaključeno je na plenumu, ukazati Ministarstvu na sve nejasnoće nakon čega će se tražiti dodatna pojašnjenja i jasno artikuliranje stajališta.

Oko 800 studenata koji su sudjelovali u večerašnjem plenumu gotovo jednoglasno je donijelo odluku o nastavku blokade do ispunjenja zahtjeva za javnim financiranjem visokoškolskoga obrazovanja.

Tijekom večerašnjeg plenuma studentima je stigla obavijest da je na Akademiji dramskih umjetnosti izglasan prekid blokade nastave. O zaključicima večerašnjeg plenuma studenti će detaljnije izvijestiti medije na konferenciji za novinare sutra u 13 sati.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je sveučilištima poslalo pismo u kojem najavljuje da će imenovati povjerenstvo od predstavnika akademske zajednice, poglavito nastavnika i studenata, koje će definirati sustav financiranja studija i studentskih participacija na osnovi kojeg će se poticati uspješnost u studiranju.

Vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, koje podržava prosvjed, ali ne i nastavak blokade nastave, pozvalo je danas studente da prekinu s blokadom.