c S
Dnevne novosti

Britanija radi na spriječavanju zloupotrebe iznajmljenih vozila

21.08.2017 07:15 LONDON, 20. kolovoza 2017. (Hina/Reuters), Velika Britanija nakon dva napada u Španjolskoj u kojima je poginulo 14 osoba istražuje načine za zaustavi "zlonamjerno korištenje iznajmljenih vozila", uključujući i proučavanje što mogu učiniti tvrtke koje pružaju tu uslugu, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo prometa.
Napadač se u Barceloni zabio kombijem u gomilu ljudi na turističkoj ulici, ubivši 13 osoba, dok su se u napadu u obalnom katalonskom gradiću Cambrilsu petorica muškaraca zaletjela vozilom na pločnik, pri čemu je ubijena jedna žena. Ti su napadi koristili taktiku koja je već viđena u nekim islamističkim napadima u Londonu. Policija tvrdi da je zbog upotrebe iznajmljenih vozila za te terorističke činove takve napade vrlo teško spriječiti."Teroristička prijetnja se mijenja i mi moramo na to odgovoriti.

Zbog toga pregledavamo našu protuterorističku strategiju i ovlasti i dajemo dodatna sredstva za borbu protiv terorizma", objavio je glasnogovornik britanske vlade. "Ministarstvo prometa također surađuje s policijom i industrijom iznajmljivanja vozila kako bismo vidjeli što se može učiniti protiv zlonamjernog korištenja tih automobila.

To uključuje i utvrđivanje što te tvrtke mogu učiniti prije no što pojedinac unajmi vozilo", dodao je. Britanci su postavili barijere na brojnim mjestima poput mostova i gradskih centara kako bi pokušali spriječiti takve napade. Britanija je od ožujka doživjela četiri napada, a u tri od njih se automobil namjerno zabio u pješake. Tamošnje tvrtke za iznajmljivanje vozila vrše nekoliko provjera prije odobrenja usluge, poput potvrđivanja ispravnosti vozačke dozvole, dodatne identifikacije i ispravne kreditne kartice.