c S
Dnevne novosti

Hrvati u BiH će preispitati stajališta o BiH ako se ne izmijeni izborni zakon

22.08.2017 07:05 MOSTAR, 21. kolovoza 2017. (Hina), Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić izjavio je u ponedjeljak da će HNS BiH preispitati stajalište o BiH i odnos s partnerima ukoliko bošnjačke stranke nastave opstruirati izmjene izbornog zakona kojim im je sada omogućena dominacija nad Hrvatima.   
"Izmjena Izbornog zakona je ključno pitanja za budućnost BiH. Opstrukcije ovih zahtjeva za legitimnim predstavljanjem koji su izraženi kroz protivljenje prijedlogu zakona koji tek treba biti na Zastupničkom domu od dijela bošnjačkih stranaka vidimo kao pokušaj zadržavanja dominacije nad Hrvatima u BiH", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

U slučaju da bošnjačke stranke odbiju prijedloge hrvatskih stranaka o izmjenama Izbornog zakona Ljubić je rekao da će Glavno vijeće predložiti Predsjedništvu HNS-a BiH sazivanje izvanrednog zasjedanja Sabora. "Tu bi se trebale donijeti strateške odluke koje bi sigurno dovele do promjene naše političke paradigme i prema partnerima u BiH, i prema aktualnim rješenjima u zemlji. To bi u izvjesnom smislu značilo prelazak Rubikona. A što je iza Rubikona, to ćemo onda svi skupa vidjeti", poručio je Ljubić.

Upitan pak što je "iza Rubikona", Ljubić je izrazio očekivanje da će bošnjačke stranke ipak prihvatiti realnost i izmijeniti izborni zakon kako bi se prije svega Hrvatima omogućilo izbor svojih legitimnih predstavnika i onemogućilo brojnije Bošnjake da ih preglasaju kao što se događalo ranije.

"Nadam se da nećemo morati doći u fazu koju sam spomenuo, prijelaz Rubikona, jer vjerujem da će prevladati odgovornost partnera u BiH da idemo u uspostavu institucionalne ravnoteže tri konstitutivna naroda temeljem odluka Ustavnog suda", dodao je Ljubić. On je odbacio kao špekulacije medijske najave da bi Ured visokog međunarodnog predstavnika mogao posegnuti za mjerama kako bi nametnuo rezultate izbora sljedeće godine što je sada dovedeno u pitanje nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornog zakona te zemlje.

"Postoje određene špekulacije u svezi s time, ali ovog puta OHR ne može premostiti rješenja jer niti OHR ne može protiv odluka Ustavnoga suda BiH", pojasnio je. Nedavno je Ustavni sud BiH stavio izvan snage odredbe izbornog zakona BiH o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalni Dom naroda Federacije BiH po prigovoru kojega je uputio Božo Ljubić kao nekadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Upravo zbog te odluke upitna je mogućnost provedbe rezultata izbora koji se trebaju održati u listopadu sljedeće godine.