c S
Dnevne novosti

Kuščević: Izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi omogućiti njezino kvalitetnije funkcioniranje

25.08.2017 07:30 ZAGREB, 24. kolovoza 2017. (Hina), Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u četvrtak da se izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi želi omogućiti kvalitetnije funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave, na kvalitetniji način urediti odnose između općinskih i gradskih vijeća i čelnika lokalne i regionalne samouprave te malo ograničiti ovlasti gradonačelnika i načelnika.
"S tim Zakonom želimo omogućiti još bolje i kvalitetnije funkcioniranje jedinica lokalne i regionalne samouprave, želimo na kvalitetniji način urediti odnose između općinskih i gradskih vijeća i čelnika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Želimo malo ograničiti ovlasti gradonačelnika i načelnika i želimo urediti stanje donošenja proračuna", rekao je Kuščević novinarima prije početka sjednice Vlade upitan o tom prijedlogu zakona.     

Naglasio je kako tim zakonom žele jedinice lokalne i regionalne samouprave učiniti još boljima, kvalitetnijima i bržima kako bi bili bolji servis građanima. Upitan hoće li se ograničiti mandat čelnicima lokalne i regionalne samouprave, odgovorio je da će se o tome sutra razgovarati na sjednici Radne skupine. Napominjući kako im je cilj urediti odnose, Kuščević je rekao da ne žele dozvoliti da se skupštine pretvore u trgovačka i ucjenjivačka društva.

"Isto tako ne možemo dozvoliti ni da gradonačelnici, načelnici i župani budu ti koji će samovoljno odlučivati u svojim jedinicama", poručio je.Kuščević je naglasio i da izmjenama tog Zakona žele postići redefiniranje odnosa, da demokracija zaista zaživi u punom smislu te da ta predstavnička tijela imaju glavnu riječ, a s druge strane se nastoji izbjeći ucjenjivanje gradonačelnika, načelnika i župana.

Napominjući kako ne zna odakle se javila ideja o ograničavanju broja mandata lokalnim čelnicima, a smatra da toga i neće biti u konačnom prijedlogu zakona.  Po pisanju medija najzanimljivija ideja u izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi jest ona o ograničavanju mandata gradonačelnicima, načelnicima i županima te onemogućavanje  novih izbora u jedinicama lokalne i regionalne samouprave zbog neizglasavanja proračuna u skupštinama.