c S
Dnevne novosti

Ministarstvo odobrilo 16,9 milijuna kuna iz EU fondova za 7 reciklažnih dvorišta

25.08.2017 07:15 ZAGREB, 24. kolovoza 2017. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je odluku o financiranju gradnje sedam reciklažnih dvorišta u gradovima Sv. Ivan Zelina, Senju, Omišu i Pregradi, te općinama Brinje, Kapela i Jasenovac, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Prva dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisana su za projekte na području Sv. Ivana Zeline (2,03 milijuna kuna EU sredstava) i Senja (3,87 milijuna kuna EU sredstava), a uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora s drugim korisnicima. Za te je projekte osigurano 16,9 milijuna kuna iz EU fondova, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekata.

Projekti su odobreni u sklopu javnog poziva vrijednog 144,5 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje reciklažnih dvorišta iz EU fondova za gradove i općine.Jedinice lokalne samouprave dosad su prijavile 38 projekata za koje traže 96 milijuna kuna EU sredstava.

Ostali projekti još su u fazi evaluacija te se očekuje pristizanje novih prijava. Kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. Hrvatskoj je na raspolaganju 3,6 milijardi kuna za projekte gospodarenja otpadom.

Uz projekte reciklažnih dvorišta trenutno se sufinanciraju sanacije odlagališta otpada i gradnje centara za gospodarenje otpadom, a u planu je raspisivanje javnih poziva za sufinanciranje projekata sortirnica i postrojenja za obradu biootpada.

Na području Hrvatske dosad su otvorena 84 reciklaža dvorišta. Funkcionalno reciklažno dvorište u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom čini jednu od važnih sastavnica u svrhu osiguranja odvojenog prikupljanja problematičnog otpada, te otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i glomaznog komunalnog otpada.

Ministarstvo poziva i ostale gradove i općine da se aktivno uključe u izgradnju potrebne infrastrukture i prijave projekte za koje su osigurana bespovratna EU sredstva, stoji u priopćenju.