c S
Dnevne novosti

Očekuje se ubrzanje rasta BDP-a na 3,0 posto

28.08.2017 07:45 NOVAC 2

ZAGREB, 27. kolovoza 2017. (Hina), Zahvaljujući ponajviše snažnom rastu osobne potrošnje i izvoza, ali i nastavku jačanja investicija, makroekonomisti procjenjuju da se rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao na 3 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, a sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,8 do 3,4 posto. Biti će to već 11. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini.

Rast plaća i zaposlenosti potiče potrošnju

Makroekonomisti u anketi Hine navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a. "Očekujemo solidan rast osobne potrošnje, što temeljimo na rastu prometa u trgovini na malo i zaposlenosti, padu nezaposlenosti i rastu raspoloživog dohotka. Raspoloživi dohodak je, osim rasta (neto) plaća, povećan nižim troškovima (re)financiranja te priljevom deviza na osnovu turističke djelatnosti", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na rast osobne potrošnje ukazuje jačanje prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini već 34 mjeseca zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.U drugom je tromjesečju maloprodaja porasla oko 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je samo u lipnju skočila 7,8 posto, najviše u posljednjih 10 godina. To se, među ostalim, zahvaljuje poboljšanjima na tržištu rada i rastu plaća nakon poreznih promjena početkom godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je za lipanj 6.005 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 5,6 posto ili 319 kuna.Osobnoj potrošnji pridonosi i rast zaposlenosti, odnosno pad nezaposlenosti.

Tako se posljednjih mjeseci stopa registrirane nezaposlenosti kreće na 10,8 posto, najnižoj razini od 2000. godine, od kada DZS prati ovaj pokazatelj.

Raste izvoz roba i usluga

Pozitivno će na BDP utjecati i snažan rast izvoza, što se ponajviše zahvaljuje rastu gospodarstva Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera.Prema podacima DZS-a, robni izvoz iznosio je u prvih šest mjeseci 49,65 milijardi kuna, što je gotovo 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

"Izvoz i roba i usluga nastavio je u drugom tromjesečju solidno rasti potvrđujući bolje rezultate hrvatskih izvoznika, ali i Hrvatsku kao primamljivo turističko odredište. Ipak, pozitivne učinke izvoza umanjuje i nastavak rasta uvoza", navodi jedan od makroekonomista.

Uvoz je, naime, u prvom polugodištu porastao za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 79,83 milijarde kuna.No, premda bi neto izvoz roba mogao imati negativan doprinos rastu, rast izvoza usluga trebao bi kompenzirati taj negativni doprinos, poručuju makroekonomisti.

A tome najviše pridonosi snažan rast turizma. Tako je, prema podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno 20,4 milijuna noćenja, 23 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom su strani turisti ostvarili 18,34 milijuna noćenja, što je porast od 25 posto.

Usporen rast industrijske proizvodnje

I dok potrošnja i izvoz potiču rast BDP-a, pozitivan utjecaj industrijske proizvodnje bit će slabiji jer se njezin rast usporava.U prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja je porasla samo 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To predstavlja znatno usporavanje, s obzirom da je u cijeloj prošloj godini industrijska proizvodnja skočila 5 posto. "Nastavlja se rast industrijske proizvodnje i izvoznih aktivnosti, ali s nešto nižim utjecajem na dinamiku kretanja BDP-a", navodi jedan od makroekonomista.

Očekuje se i nastavak rasta investicija, osmi kvartal zaredom, no sporije nego u prethodnom tromjesečju kada su bruto investicije u fiksni kapital porasle za 5,7 posto na godišnjoj razini."Uz nešto sporiju dinamiku, odnosno nižu godišnju stopu rasta, očekujemo i rast bruto investicija u fiksni kapital", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Oprez zbog krize u Agrokoru

Do prije tri mjeseca većina makroekonomista očekivala je rast gospodarstva u ovoj godini za više od 3 posto.No, nakon izbijanja krize u Agrokoru i nakon što je objavljeno da je u prvom kvartalu BDP porastao 2,5 posto, manje od očekivanja, mnogi su smanjili svoje procjene za cijelu godinu. Prema najnovijoj anketi Hine, sedam makroekonomista procjenjuje u prosjeku da bi rast gospodarstva u 2017. mogao iznositi 2,9 posto, dok su prije tri mjeseca očekivali 3,1 posto.

Pritom se njihove procjene rasta kreću u rasponu od 2,7 do 3,0 posto.Makroekonomisti kažu da će kriza u Agrokoru, najvećem domaćem koncernu koji je pod pritiskom dugova bankama i dobavljačima od oko 40 milijardi kuna, utjecati na rast BDP-a u ovoj godini.

No, poručuju da je utjecaj restrukturiranja Agrokora, čija prodaja čini oko 15 posto BDP-a i koji ima poslovne veze s gotovo 2.000 tvrtki, na cjelokupno gospodarstvo vrlo teško procijeniti zbog nedostatka pouzdanih podataka te načina i brzine provođenja restrukturiranja. Ipak, makroekonomisti smatraju i da ima niz pozitivnih faktora koji će ublažiti negativan utjecaj Agrokora, kao što su očekivana rekordna turistička sezona, rast robnog izvoza, snažnije financiranje iz EU fondova i izravna strana ulaganja.

Rekordna turistička sezona potiče rast gospodarstva

Među prvima je na rizik od Agrokora reagirala Europska komisija, koja je u proljetnim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini s prethodnih 3,1 na 2,9 posto.Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje, pak, da će rast BDP-a u ovoj godini iznositi oko 3 posto. I većina domaćih makroekonomista očekuje rast od oko 3 posto.

"Naša trenutna procjena je da će rast u 2017. iznositi oko 2,9 posto, pri čemu trenutno vidimo pozitivne rizike da taj rast bude i blago preko 3 posto, s obzirom da turistička sezona u trećem tromjesečju očigledno ruši sve rekorde. Isto tako stabilan rast u EU povoljno djeluje na kretanje našeg robnog izvoza", poručuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.