c S
Dnevne novosti

U Karlovcu novoizgrađen dječji vrtić visoke energetske učinkovitosti i pedagoškog standarda

02.09.2017 07:20 KARLOVAC, 1. rujna 2017. (Hina), U Karlovcu je u petak otvoren novosagrađeni dječji vrtić Rakovac, visoke energetske učinkovitosti i pedagoškog standarda, a ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić istaknula je na otvorenju kako vrtići imaju vrlo važnu odgojno obrazovnu ulogu i smisao im nije samo čuvanje djece na sigurnom, već i socijalizacija. 
 Prekrasno je kada dijete ima baku i djeda koji ga mogu čuvati i ta međugeneracijska solidarnost i toplina imaju poseban značaj, ali dječji vrtići su značajni jer omogućavaju usklađenost obiteljskog i poslovnog života svake obitelji, a gradovi su odgovorni da im to omoguće, rekla je Murganić.  No, dodala je, znamo da u Hrvatskoj imamo premali broj djece obuhvaćene predškolskim odgojem.

Vladina demografska mjera u 2018. i povećanje broja zaposlenih u vrtićima

Neki gradovi u tome prednjače, primjerice grad Karlovac koji ima zadovoljavajući broj mjesta u vrtiću, ali i po građevinskim i drugim standardima, opremljenosti, i gotovo u svakom kvartu, što je roditeljima itekako važno kada u jutro žure na posao, rekla je ministrica Murganić. 

Najavila je da će Vlada RH u 2018. godini, među više demografskih mjera, omogućiti i povećanje broja zaposlenih u vrtićima, kroz suradnju Ministarstva demografije, Ministarstva znanosti i jedinica lokalnih samouprava. To će dovesti do bolje usklađenosti radnog vremena vrtića s radnim vremenom roditelja na njihovom poslu, rekla je Murganić. 

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike također je podsjetila da se s ciljem poboljšanja ekonomskog statusa mladih obitelji od srpnja ove godine počelo s isplatama povećanih rodiljnih i roditeljskih naknada. 

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje, Mara Ivanković rekla je kako je važno što ovakvi vrtići omogućavaju da djeca i obitelji odrastaju i rade u svom mjestu, da ne moraju odlaziti iz svojih sredina, pa tu mogu dočekati i starost. Grad Karlovac u posljednjih pet godina obnovio ili izgradio četiri vrtića Karlovački gradonačelnik Damir Mandić izrazio je zadovoljstvo što je grad Karlovac u posljednjih pet godina obnovio ili izgradio četiri vrtića. 

Ovaj na Rakovcu je najveći i u njegovu je gradnju i opremanje iz gradskog proračuna uloženo 15 milijuna kuna, jer je riječ o energetsko učinkovitoj zgradi s dizalicom topline, podnim grijanjem, klimatizacijom, s dobrom opremljenošću za svih osam grupa, od kojih su dvije za jaslički uzrast, te primjereno parkiralište, naglasio je. 

Karlovac sada ima uvjete da u vrtiće i jaslice budu prihvaćena sva djeca čija oba roditelja rade, a za djecu čiji jedan roditelj radi ili su nezaposleni, stvorena je mogućnost za boravak u igraonicama, što je također dobro rješenje, rekao je gradonačelnik Mandić. Naglasio je da su pedagoški standardi u karlovačkim vrtićima visoki. 

Karlovcu slijedi obnova vrtića Grabrik i energetska obnova vrtića Dubovac, te bi za dvije do tri godine Karlovac mogao imati obnovljene ili novosagrađene sve javne vrtiće, njih sedam. Ekonomska cijena karlovačkih vrtića je 1.700 kuna, od čega Grad Karlovac za svako dijete sufinacira prosječno 1.100 kuna, s tim da jednoj obitelji treće i svako daljnje dijete upisuje vrtić besplatno, na teret Grada.