c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor 8. svibnja o Rehnovu prijedlogu

06.05.2009 13:40 ZAGREB, 6. svibnja 2009.(Hina), Hrvatski sabor u petak bi trebao raspraviti i prihvatiti sporazum o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom te prateću zajedničku izjavu premijera dviju država, kako je to predložio povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, doznaje se danas u Saboru.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sazvao je za 8. svibnja Desetu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda na kojem će biti prijedlog odluke o prihvaćanju sporazuma i zajedničke izjave o rješavanju spora između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Rehnov prijedlog sporazuma jučer je prihvatio hrvatski državni vrh nakon što su ga poduprle sve parlamentarne stranke.

U nacrtu tog sporazuma stoji da su se Hrvatska i Slovenija, nakon mnogih neuspjelih pokušaja da bilateralno riješe spor o razgraničenju na moru i kopnu, sporazumjele o uspostavi arbitražnog suda. Obje strane trebale bi međusobnim dogovorom imenovati predsjednika i dva člana arbitražnog suda, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, a ako se ne uspiju dogovoriti, postavio bi ih predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu.

Svaka bi strana naknadno postavila još po jednog člana suda, a ne uspiju li to u zadanom roku, članove bi odredio predsjednik arbitražnog suda. Arbitražni sud utvrđivao bi granicu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije te režim za korištenje morskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Obje strane dužne su specificirati pojedinosti predmeta spora u roku od mjesec dana od stupanja sporazuma na snagu. Sud bi donosio odluku o sporu primjenjujući pravila i načela međunarodnoga prava, pravednosti (equity) i dobrosusjedskih odnosa radi postizanja poštenog i pravednog rezultata.

Arbitražni sud nastojao bi donijeti odluku u roku od godinu dana nakon uspostave, i to većinom glasova svojih članova, pri čemu bi se u odluci navodili razlozi na kojima se ona temelji, a ne bi se dodavala pojedinačna ili izdvojena mišljenja.

Odluka suda bila bi obvezujuća za obje strane i tvorila bi konačno rješenje spora. Slovenija bi se sporazumom obvezala odblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om ondje gdje je prepreka povezana s graničnim sporom, a obje strane suzdržale bi se od bilo kakvog postupka ili izjave koja bi mogla negativno utjecati na pristupne pregovore te od postupka ili izjave koji mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda.

Sporazum bi stupio na snagu prvoga dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota kojima stranke izražavaju svoju suglasnost za obvezivanje po sporazumu. Sporazum bi se prijavio Tajništvu UN-a.