c S
Dnevne novosti

Slovenija: Rehnov prijedlog treba uravnotežiti

06.05.2009 14:00 LJUBLJANA, 6. svibnja 2009.Hina, Sadašnji Rehnov prijedlog je načelno prihvatljiv, ali će na njega Slovenija dati svoje dopune, kako bi bio izbalansiraniji, iznio je u srijedu glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.
Govoreći na konferenciji za novinare nekoliko sati prije početka sastanka premijera Boruta Pahora s političkim strankama na kojemu će se prema očekivanjima formulirati slovenski službeni odgovor Rehnu, Balažic je rekao da je Rehnova inicijativa dragocjena i da pruža okvir za rješenje graničnog pitanja, što treba iskoristiti, te da se radi o jedinom aktualnom prijedlogu.

No sadašnji prijedlog po njegovim riječima više odgovara Hrvatskoj, pa ga treba dopuniti i uravnotežiti. Tako bi se, ocijenio je Balažic, granični problem i slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora konačno riješili, a obje bi se strane našle u pobjedničkoj (win-win) situaciji."

Prijedlog ne odbijamo nego smo prema njemu oprezni", rekao je Balažic, dodajući da Slovenija priprema dopune, odnosno izmjene ponuđenog teksta. Kao glavni interes Slovenije Balažic je iznio izlaz na otvoreno more, što Slovenija shvaća kao stanje koje je vrijedilo na dan samostalnosti Hrvatske i Slovenije prije 18 godina i tvrdi da se to stanje nije promijenilo. Balažic nije htio nagađati kakav će biti odgovor Ljubljane na Rehnov prijedlog, ali je objasnio da će pri tome biti odlučujuća zaštita njezinih nacionalnih interesa i da se u načelu može odbiti svaki prijedlog koji bi tim interesima štetio.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u više je javnih nastupa u utorak i srijedu istaknuo da Slovenija Rehnov prijedlog ne shvaća kao zadnju ponudu po načelu 'uzmi ili ostavi' nego se nada da se sadašnje formulacije mogu dopuniti, a to je i ocjena većine političkih stranaka.