c S
Dnevne novosti

Sanader odlikovao glavnog tajnika NATO-a

07.05.2009 14:20 ZAGREB, 7. svibnja 2009.(Hina), Punopravnim članstvom u NATO-u Hrvatska je ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, pridružila se najuspješnijoj političko-sigurnosnoj organizaciji u svijetu i vratila se u krug zemalja u koji je oduvijek pripadala, a svojim je odlučnim vodstvom, otvorenošću za suradnju i snažnim zauzimanjem za proširenjem saveza tome značajno pridonio glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.
Sanader je to rekao u govoru na svečanosti uručivanja Velereda kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom glavnom tajniku NATO-a kojim je odlikovan na prijedlog hrvatske vlade i odlukom predsjednika republike za izniman doprinos jačanju međunarodnog položaja Hrvatske i promicanje suradnje između NATO i Hrvatske.

Jaap de Hoop Scheffer, po riječima hrvatskog premijera to je odličje zaslužio svojim odlučnim vodstvom, otvorenošću za suradnju i snažnim zauzimanjem za proširenje Saveza na one demokracije koje ispunjavaju sve potrebne uvjete. "Ulaskom u NATO Hrvatska se pridružila toj zajednici zapadnih demokracija. Hrvatska se vratila u krug zemalja gdje je oduvijek pripadala. Hrvatska se vratila kući", kazao je predsjednik hrvatske vlade.

Sanader je članstvo u NATO-u ocijenio osobito važnim u današnjim turbulentnim vremenima globalne krize jer se njime otvaraju nova tržišta za hrvatske izvoznike, privlače se nova ulaganja te se potiče razvoj novih tehnologija, na obrambenom, ali i na ostalim područjima gospodarskog i društvenog života.

Premijer je posjetio kako nije bilo jednostavno ostvariti strateški cilj ulaska u NATO i kako se na tom putu Hrvatska uvjerila u to tko su joj istinski prijatelji, među koje "sasvim sigurno pripada Jaap de Hoop Scheffer" koji je podržao Hrvatsku u reformama obrambenog sustava, ispunjenju svih političkih i gospodarskih kriterija te njezinu transformaciju od primatelja međunarodne pomoći do aktivnog sudionika u promicanju svjetskog mira i sigurnosti. "Zajedno s ostalim zapadnim demokracijama, Hrvatska danas pridonosi stabilizaciji i razvoju Afganistana i drugih kriznih žarišta. Hrvatski vojnici, redarstvenici i diplomati pod zastavom NATO-a, UN-a ili EU, stvaraju uvjete za bolju budućnost, za svijet tolerancije, suradnje i napretka", istaknuo je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, Hrvatska kao članica NATO-a te vrijednosti na poseban način promiče u susjednoj regiji te podupire sve zemlje jugoistoka Europe u ostvarivanju njihove euroatlantske perspektive. Sanader je na kraju govora izrazio uvjerenost kako kraj puta u članstvo NATO-a podrazumijeva početak novog razdoblja suradnje, prije svega u ostvarenju sljedećeg cilja Hrvatske, punopravnog članstva u EU.

Scheffer je rekao je kako je dodjela tako visokog odličja velika čast za njega osobno i cijeli NATO, zahvalivši na njemu ne samo političkom vrhu zemlje već i cijelom hrvatskom narodu. Parafrazirajući Johna Lennona Scheffer je rekao kako je put u punopravno članstvo NATO-a dug i zavojit i izrazio zadovoljstvo što ga je Hrvatska uspješno prošla. "Ponosan sam što mogu reći kako je Hrvatska danas snažna i važna zemlja članica NATO-a", istaknuo je Scheffer spomenuvši "ponosne" muškarce i žene u hrvatskim odorama koje je vidio u Afganistanu i na Kosovu, te dodao da je "Hrvatska je danas zemlja koja izvozi sigurnost i krajnje proaktivna članica NATO-a".

Jaap de Hoop Scheffer ustvrdio je kako je članstvo u NATO-u i EU ključni čimbenik trajne sigurnosti i stabilnosti ne samo za Hrvatsku već i cijelu regiju i založio se za ulazak u NATO svih zemalja koje to žele, a zasluže to svojim djelima kao što je to učinila Hrvatska. "Dopustite mi na kraju da izrazim snažnu želju da Hrvatska vrlo brzo uđe i u preostalu važnu međunarodnu organizaciju - Europsku uniju", kazao je Scheffer.