c S
Dnevne novosti

Vlada: jasnije definiranje postupanja policije

07.05.2009 14:40 ZAGREB, 7. svibnja 2009. Hina, Prijedlog novog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima jasnije će i preciznije definirati postupanje policije kako bi bilo učinkovitije, istaknuto je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade s koje je prijedlog upućen u hitnu saborsku proceduru.
Zakonom se proširuje i precizira popis policijskih poslova i ovlasti - umjesto sadašnjih osam propisano je 14 policijskih poslova, a umjesto 17 policijskih je ovlasti 25. Među njima su i ovlasti uporabe tuđih prijevoznih sredstava i telekomunikacijskih uređaja, ulazak i pregled poslovnih prostora, prikrivanje policijskih radnji i upotreba prisile.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko posebno ističe odredbe o pravnoj zaštiti policijskih službenika nakon uporabe sredstava prisile. To su primjerice odredbe da su osobni podaci policajaca koji uporabe vatreno oružje tajni. Policajcima koji su upotrijebili vatreno oružje MUP će osigurati medicinsku i psihosocijalnu pomoć, a kada se protiv policajca pokrene kazneni postupak ili postupak za naknadu štete zbog uporabe sredstava prisile Ministarstvo će mu osigurati pravnu pomoć i nakon što mu prestane radni odnos, rekao je Karamarko.

Premijer Ivo Sanader i na današnjoj je sjednici izrazio duboku sućut obitelji policajca ubijenog prekjučer u pljački banke u Sesvetama. Svim ranjenim policajcima poželio je što skoriji oporavak. Držimo palčeve i molimo se da se teško ranjeni policajac izvuče i da se svi ranjeni što prije oporave, kazao je premijer Sanader.