c S
Dnevne novosti

Vlada: investitorima rješenja o građenju u roku 45 dana

07.05.2009 15:20 ZAGREB, 7. svibnja 2009. Hina, Poduzetnici bi rješenja o građenju trebali dobivati u roku 45 dana, prijedlog je Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja koji Vlada predlaže kao jednu od antirecesijskih mjera.
Uz taj zakonski prijedlog, Vlada je na današnjoj sjednici donijela još nekoliko odluka i uredbi vezanih uz provedbu antirecesijskih mjera. Zakon o postupanjima i uvjetima gradnje odnosi se na objekte koji sada trebaju lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta, a po novome će umjesto ta dva dokumenta trebati samo jedan - rješenje za građenje. To će im se rješenje, imaju li svu potrebnu i urednu dokumentaciju, izdavati u roku od 45 dana.

Za investicije do 70 milijuna kuna rješenje će izdavati nadležna tijela u županiji i velikim gradovima, a za veće od 70 milijuna Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Sva ministarstva i druga tijela kao i javna poduzeća od kojih investitor treba pribaviti suglasnosti (primjerice za struju, plin, komunalije i sl.) te će im suglasnosti trebati izdati u roku osam dana. Ne izdaju li ih u tom roku imaju dodatnih osam dana, a ako ih ni tad ne izdaju smatrat će se da su suglasnost dali, kazala je Matulović Dropulić ističući da se time želi sankcionirati neučinkovito postupanje.

Ministrica je najavila i da rješenje o komunalnom doprinosu i njegovo plaćanje ubuduće neće biti prepreka za izdavanje rješenja za građenje. "Morat će se dobiti, ali nije uvjet", kazala je. Županijama i gradovima koji neće biti u stanju sami riješiti određene probleme Ministarstvo će, najavila je, pomoći slanjem svojih ljudi.

Vlada se suglasila i s objavljivanjem privremenog okvira za mjere državnih potpora kojima se podupire pristup financiranju u trenutnoj financijskoj i gospodarskoj krizi, a koji malim i srednjim poduzetnicima olakšava da dođu do sredstava za istraživanje i razvoj.

Ministar financija Ivan Šuker najavio je da će se sljedeći tjedan sastati s predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma i razgovarati o neporeznim davanjima. "Procijenit ćemo jesu li učinci od tih davanja daleko korisniji od samih davanja i tako tu točku skinuti s dnevnog reda", kazao je.

S nekoliko uredbi Vlada je utvrdila kriterije za odobravanje projekata u javno-privatnom partnerstvu (JPP), sadržaje ugovora i nadzor provedbe JPP projekata. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec objasnio je da se time, uz ostalo, uvodi obvezna studija isplativosti JPP projekta, da će svaki javni partner unaprijed morati jasno izraziti usporedbu JPP-a s klasičnom metodom financiranja. Ugovori između partnera morat će jasno naznačiti podjelu rizika i pripadajućih troškova te međusobne odnose nakon prestanka partnerstva. Agenciji za JPP daje se ovlast da samostalno i samoinicijativno nadzire ostvarenje projekta te, ako uoči nepravilnosti, o njima obavijesti druga nadležna tijela, objasnio je Polančec.

Vlada se danas suglasila s prijedlogom da MUP, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te HAC zajednički nabave i koriste dva višenamjenska helikoptera. Pred predstojeće lokalne izbore, Vlada je obvezala urede državne uprave koji skrbe o popisima birača da na dan izbora, 17. svibnja rade od 7 do 19 sati.