c S
Dnevne novosti

Župan Anušić: U posljednje dvije godine iz Osječko-baranjske županije otišlo više od 13 tisuća ljudi

27.09.2017 07:15 OSIJEK, 26. rujna 2017. (Hina), Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izjavio je u utorak da je u posljednje dvije godine u toj županiji 5209 osoba odjavilo prebivalište, a 8500 ih je privremeno promijenilo boravište, te kako za zaustavljanje procesa iseljavanja, uz oporavak gospodarstva, treba mijenjati percepciju o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj je sve loše.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja na sjednici Županijske skupštine Anušić je rekao kako je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz, godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje preko medija godinama šalje pogrešna poruka kako u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, "stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovde ništa ne valja".

"Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat. Svagdje gdje odemo uvijek ćemo biti stranci, radit ćemo više nego ovdje, gdje još imamo besplatno školstvo, zdravstvo i slobodu govora, koja je nemjerljiva, u odnosu na druge zemlje. Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo", poručio je župan.

Odgovarajući na pitanja o provedbi Projekta "Slavonija", Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za tu županiju više od 812 milijuna kuna. Većinom glasova za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, vijećnik HNS-a, stranke koja je u ovom sazivu dio vladajuće većine.

S obzirom na to da je na konstiturajućoj sjednici u lipnju za prvog potpredsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Čeme, vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković taj je izbor nazvao kršenjem demokratske prakse u kojoj je bilo uobičajeno da mjesto drugog potpredsjednika pripada oporbi, a bivši župan i vijećnik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić to je nazvao "političkom farsom".

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio je kako se tim izborom nije dogodilo ništa dramatično te da izbor potpredsjednika nije isti u svim sazivima Županijske skupštine, to jest da ovisi o dogovoru vladajuće većine i oporbe.