c S
Dnevne novosti

Jandroković: Sporazum zadovoljava temeljne zahtjeve i Hrvatske i Slovenije

08.05.2009 11:20 ZAGREB, 8. svibanj 2009.Hina, Sporazum o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom dobar je i prihvatljiv za obje strane jer zadovoljava temeljne zahtjeve i Hrvatske i Slovenije, izjavio je danas u Hrvatskom saboru ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.
Jandroković je sa saborske govornice poručio kako je sporazum plod kompromisa, da je proizašao iz višemjesečne rasprave i čak šest krugova trilateralnih razgovora (Hrvatska, Slovenija i Europska komisija), te da zadovoljava temeljne interese i Hrvatske i Slovenije.

Naglasio je da Hrvatska Sporazumom dobiva odvajanje graničnog pitanja od pregovora s EU i slovensku deblokadu tih pregovora te rješavanje graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Prema tome, dodao je, granična crta određivat će se prema međunarodnom pravu, dok će se prema načelu pravednosti regulirati režim na morskom prostoru i kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Jandroković je rekao kako je prihvaćanje sporazuma, osim za rješenje graničnog spora, izuzetno važno za Hrvatsku i Sloveniju da, kao dobrosusjedske zemlje, izađu iz aktualne situacije u kojoj Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore o članstvu u EU. Naglasio je da se Europska komisija u rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora prije svega uključila zato jer slovenska blokada nije dobar signal za ostale zemlje s europskog jugoistoka koje pretendiraju na članstvo u EU.

"Naš uspjeh u pregovorima važan je za ostale države i daje bitnu dimenziju u rješavanju ovog graničnog spora", dodao je Jandroković. Govoreći o odredbama Sporazuma, rekao je kako se Hrvatska i Slovenija, ako prihvati Sporazum, njime obvezuju međusobnim dogovorom imenovati predsjednika i dva člana arbitražnog suda, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, a ako se ne uspiju dogovoriti, postavio bi ih predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu. Svaka bi strana naknadno postavila još po jednog člana suda, a ne uspiju li to u zadanom roku, članove bi odredio predsjednik arbitražnog suda.

O Sporazumu o rješenju graničnog spora sa Slovenijom raspravljaju saborski klubovi.