c S
Dnevne novosti

Češko predsjedništvo najavilo sljedeću pristupnu konferenciju s RH za 26. lipnja

08.05.2009 15:00 BRUXELLES, 8. svibnja 2009.(Hina), Češko predsjedništvo je na svojoj internetskoj stranici u kalendaru događaja objavilo da je Međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom predviđena za 26. lipnja.
Češko je predsjedništvo do sada dva puta moralo odgađati pristupnu konferenciju s Hrvatskom jer zbog slovenske blokade nijedno od tehnički spremnih poglavlja nije moglo biti otvoreno ili zatvoreno.

Prva pristupna konferencija bila je predviđena za 27. ožujka, koja je odgođena na 24. travnja. Budući da ni do tada nije bilo napretka u rješavanju slovenske blokade, češko je predsjedništvo ponovno odgodilo pristupnu konferenciju, te najavilo da će novi datum odrediti naknadno.

Uobičajeno je da svako predsjedništvo organizira najmanje dvije Međuvladine konferencije na kojima se otvaraju i zatvaraju pregovaračka poglavlja - jedna na veleposlaničkoj, a druga na ministarskoj razini na kraju šestomjesečnog predsjedništva. Izvori iz češkog predsjedništva nisu htjeli ni nakon višekratnih upita odgovoriti kada je donesena odluka o datumu od 26. lipnja, je li riječ o pristupnoj konferenciji na veleposlaničkoj ili ministarskoj razini niti komentirati znači li taj datum da do tada očekuju rješenje za slovensku blokadu.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn ponudio je 22. travnja Hrvatskoj i Sloveniji da se granično pitanje između dvije zemlje rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. Hrvatski je sabor u petak prihvatio nacrt Sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom i time ovlastio vladu da parafira prijedlog povjerenika Rehna.

Hrvatska strana prihvatila je konačni Rehnov prijedlog u obliku u kojem je ponuđen bez ikakvih amandmana i dopuna. S druge strane, Slovenija još nije zauzela konačno stajalište o tom prijedlogu nego ističe da nije riječ o konačnom prijedlogu i najavljuje da će tražiti njegove izmjene te da će ga, ne prihvate li se njezini zahtjevi, odbaciti.

Na upit Hine je li riječ o prijedlogu ponuđenom po načelu "uzmi ili ostavi", Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy je odgovorila: "Komisija je proteklih mjeseci pokazala puno fleksibilnosti i kreativnosti. Rehn je predstavio svoj konačni prijedlog. Ali, ono što je važno jest dogovor strana. Nama je prihvatljivo bilo koje rješenje koje je održivo i prihvatljivo za obje strane".

Češko je predsjedništvo stanje hrvatskih pristupnih pregovora stavilo na dnevni red redovitog sastanka ministara vanjskih poslova 27. travnja u Luxembourgu. Na tom sastanku Rehnov prijedlog je dobio nepodijeljenu potporu zemalja članica EU-a i izraženo je očekivanje da će obje strane "pozitvno i brzo" na njega odgovoriti.

Izvori iz češkog predsjedništva rekli su Hini da je hrvatsko prihvaćanje Rehnova prijedloga "dobra vijest", ali nisu željeli komentirati daljnje korake prije nego što dobiju odgovor i od Slovenije i o tome ne rasprave s povjerenikom Rehnom. "Nakon zadnjeg sastanka predsjedničke trojke rekli smo kako očekujemo da se situacija poboljša što je prije moguće. Tome se i dalje nadamo", rekao je izvor iz češkog predsjedništva.