c S
Dnevne novosti

EK: katalonski referendum nije u skladu sa španjolskim ustavom, poziva na dijalog

03.10.2017 07:15 BRUXELLES, 2. listopada 2017. (Hina), Europska komisija  u ponedjeljak je ponovila svoje stajalište da referendum o neovisnosti Katalonije nije u skladu sa španjolskim ustavom i odbila je reći tko je odgovoran za nasilje te je pozvala na dijalog te je najavila razgovor predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera sa španjolskim premijerom.
"Referendum po španjolskom ustavu nije legalan", rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas u izjavi novinarima. Dodaoje da je katalonsko pitanje "unutarnja stvar Španjolske"."Međutim, izvan pravnih aspekata, Komisija smatra da je vrijeme za jedinstvo i stabilnost", rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

"Vjerujemo da premijer Mariano Rajoy vlada situacijom", rekao je Schinas i najavio da će u ponedjeljak predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker telefonski razgovarati  sa španjolskim premijerom.

Komisija također ocjenjuje da je vrijeme da se "sa sukoba prijeđe na dijalog" te da "nasilje ne može biti politički instrument", ali odbija reći tko je odgovoran za nasilje.