c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici: Glavaš je slobodan dok mu MIP ne ukine imunitet

08.05.2009 15:20 ZAGREB, 8. svibanj 2009.Hina, Unatoč danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Branimir Glavaš slobodan je čovjek dok saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ne odobri njegovo pritvaranje, suglasni su HDZ-ovi i SDP-ovi saborski zastupnici.
I HDZ-ovac Andrija Hebrang tumači da Branimir Glavaš ne može ići u pritvor, dok mu se ne ukine zastupnički imunitet, a to, kaže, dok ne zasjeda Sabor može učiniti MIP. Sabor takvu odluku, ako ju MIP donese, trebao potvrditi na prvoj slijedećoj sjednici, ali da to ne odgađa njezinu primjenu, smatra Hebrang.

I potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk smatra da je Glavaša nemoguće pritvoriti bez odobrenja MIP-a, a novinarima u Saboru je kazao kako je od predsjednika tog tijela Damira Sesvečana zatražio da sjednicu sazove čim u Sabor dođe sudski zahtjev za Glavaševim pritvaranjem. Naglasio je da će SDP glasovati za ukidanje Glavaševa imuniteta, kao što je glasovao i na konstituirajućoj sjednici, kada je skidanje imuniteta za pritvor tražilo Državno odvjetništvo.

Iako je sudac Željko Horvatović najavio da će sud podnijeti zahtjev za Glavaševim pritvaranjem, Damir Sesvečan kaže kako MIP takav zahtjev još nije zaprimio. Istaknuo je i da MIP nije u nikakvu stanju pripravnosti, nego da će sjednicu sazvati tek kad, i ako dobije zahtjev suda.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, pak, da zastupnički imunitet ne bi smio štititi Glavaša, budući da je riječ o presudi za ratni zločin. "Ne radi se o presudi za krađu kokošiju ili pljački trafike, nego o onome za što zastupnički imunitet ne može nikoga zaštititi niti itko može imati imunitet od te vrste krimena i odgovornosti", kazao je Pupovac i dodao da se nada kako se "od sada neće dopuštati ono što se do sada dopuštalo".

Zastupnici danas nisu željeli komentirati presudu protiv Glavaša, a novinare je izbjegao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.