c S
Dnevne novosti

Topolnjak: Glavna tema pregovora o novom TKU-u je osnovica plaće

17.10.2017 07:45 ZAGREB, 17. listopada 2017. (Hina), Uoči nastavka pregovara o novome temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe s Vladinim pregovaračkim timom, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je utorak kako su najvažnije teme pitanje osnovice plaća, prijevoza, jubilarne nagrade i regresa.
Pitanje naknade troškova prijevoza tišti sve naše radnike i do sada je izračun bio nepovoljan i to bismo htjeli izmijeniti kako bi bio povoljniji za radnika, odnosno najmanje u visini stvarnih troškova te da ih ne mora sam plaćati da bi došao na posao.  

Do sada je ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, no prema našem izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune, rekao je Topolnjak ujedno i koordinator današnjih pregovora sa sindikalne strane. Napomenuo je i kako danas očekuje potpisivanje pregovaračkog protokola. 

Ne bude li obostrano prihvatljiv prijedlog pregovaračkog protokola, nećemo se puno na njemu zadržavati, jer nemamo puno vremena, preostalo nam je još samo dva tjedna da potpišemo kolektivni ugovor.

Stoga nema puno smisla da se dulje zadržavamo oko pregovaračkog protokola, jer možemo pregovarati i mimo njega, dodao je Topolnjak.Sindikalni čelnici najavili su uoči početka pregovora o TKU-u da će tražiti povećanje cijene rada, odnosno rast plaća u javnim službama za oko 15,2 posto.