c S
Dnevne novosti

Javni bilježnici u službi prava ranjivih osoba i učinkovitijeg pravosuđa

20.10.2017 07:05

Zagreb, 19. listopada 2017. (Hina)  "Zaštita prava ranjivih osoba" središnja je tema ovogodišnje manifestacije Dana otvorenih vrata Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) koji će se održati 25. listopada u povodu Europskog dana pravosuđa.

"To se prvenstveno odnosi na zaštitu prava starijih osoba koje su u pojedinim slučajevima žrtve imovinskih prevara putem ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju zbog čega će javni bilježnici posjetiti domove i udruge umirovljenika diljem Hrvatske kako bi ih upoznali s prednostima i nedostacima svakog ugovora, te na što treba obratiti pažnju prilikom sklapanja ugovora.

U Hrvatskoj, nažalost, ne postoji registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, pa starije osobe u pojedinim slučajevima ostaju bez svojih nekretnina, ali i bez skrbi, kada je imovinska korist jedini cilj onoga tko je s njima sklopio takvu vrstu ugovora", izvijestila je Komora.

Uz starije ranjiva skupina i djeca

Kako bi upozorili i na važnost zaštite prava štićenika dječjih domova koji također spadaju među osobe s ranjivim pravima, osječki Zbor Hrvatske javnobilježničke komore posjetit će SOS dječje selo u Ladimirovcima, kojem će donirati simboličan iznos. 

Na Europski dan pravosuđa hrvatski javni bilježnici će od 11 do 13 sati otvoriti vrata svojih ureda građanima koje pozivaju da ih posjete i upoznaju se s radom ove javne službe, ostavinskim postupcima i mogućnostima sklapanja ugovora u obliku i uz sredstva osiguranja koja praktički isključuju mogućnost naknadnog spora i dodatnih troškova.

Istovremeno studenti pravnih fakulteta dobit će priliku upoznati se s ulogom javnog bilježništva u Hrvatskoj koje u velikoj mjeri može ubrzati i efikasnijim učiniti funkcioniranje hrvatske pravne države. Skupina studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta posjetit će središte Hrvatske javnobilježničke komore gdje će ih s radom javnog bilježništva upoznati predsjednica Hrvatske javnobilježničke akademije i javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak.

"Brže, bolje i modernije pravosuđe"

Koliko javno bilježništvo može doprinijeti "bržem, boljem i modernijem pravosuđu" javnost će upoznati predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov na istoimenoj pravosudnoj konferenciji koju Ministarstvo pravosuđa organizira u povodu Europskog dana pravosuđa.

Predsjednica javnobilježničke komore svoj obol će dati raspravi na panelu pod nazivom "Modreno pravosuđe" uz ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Roberta Travaša i predsjednika Fine Dražena Čovića.

Konferencija "Brže, bolje i modernije pravosuđe" održat će se 25. listopada u salonu Panorama hotela The Westin Zagreb s početkom u 11 sati, a otvorit će je premijer Andrej Plenković.

Hrvatska javnobilježnička komora poziva sve građane i medije da uz otvoren i konstruktivan dijalog zajednički obilježe Europski dan pravosuđa.