c S
Dnevne novosti

MUP do kraja godine očekuje 27 milijuna kuna vrijednu isporuku jakni, cipela i ostalih dijelova odore

24.10.2017 07:10 ZAGREB, 23. listopada 2017. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na svečanosti obilježavanja početka školovanja trinaestog naraštaja Policijske škole 'Josip Jović' i otvaranja Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa da će do kraja godine MUP-u biti isporučene jakne, cipele i ostali dijelovi policijske odore u vrijednosti od gotovo 27 milijuna kuna.
Božinović je rekao da su po tim pitanjima postojali zaostaci koji se nisu rješavali pa su kadrovskim ekipiranjem i velikim trudom uspjeli potpisati ugovore o poslovnoj suradnji s hrvatskim tvrtkama o nabavi policijske opreme koja će u potpunosti biti hrvatske proizvodnje.„Ostvarivanje sigurnijih i kvalitetnijih uvjeta rada jedan je od prioriteta“, rekao je Božinović pred novim naraštajem budućih policajaca, dodavši da je preuzevši dužnost sa svojim timom zadao precizne ciljeve – opskrbiti policajce nužnom i prijeko potrebnom opremom kako bi nesmetano mogli izvršavati svoju zadaću očuvanja javnog reda i mira.

Ministar je rekao će tijekom studenog i prosinca biti isporučeno 5000 jakni, vrijednosti gotovo pet milijuna kuna, obuće u vrijednosti gotovo deset milijuna kuna te dijelova policijske odore, hlača i košulja vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Početkom 2018. pristupit će se dugoročnoj nabavi i ostale potrebne policijske opreme čime će se ispuniti zadaća potpune opremljenosti modernog hrvatskog policajca, rekao je ministar.Uz to, dodao je, za kvalitetniji rad policije uspjeli su nabaviti i 726 novih osobnih vozila s policijskim obilježjima čija će kompletna isporuka biti dovršena do sredine prosinca.

Polaznicima Policijske škole koji će u idućih devet mjeseci stasati u buduće policajke i policajce, ministar je rekao da ne smetnu s uma da javnost stalno procjenjuje njihov rad.„Nije mala odluka za svoj životni poziv odabrati zanimanje s kojim neizostavno skupa idu kolektivna odgovornost, nepokolebljivost u dosljednom, nepristranom, zakonitom i etičkom djelovanju i stalno prisutan rizik po vlastitu sigurnost“, rekao je Božinović.

U krugu Policijske akademije također je označen početak rada Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Riječ je o projektu vrijednom 14,5 milijuna kuna od kojih je Europska unija financirala 85 posto, a u sklopu kojeg su izgrađena četiri nova objekta, uključujući poligon za obuku.

Centar raspolaže s 48 smještajnih jedinica za pse, prostorijama za usvajanje mirisa, rastrčavanje, poligon za dresuru, sobama za smještaj vodiča i veterinarskom ambulantom, a izgrađen je s ciljem da postane regionalni centar u koji bi se osposobljavali vodiči i psi iz zemalja regije. MUP od 60-tih godina prošlog stoljeća ima tradiciju obuke pasa, a prvi Centar na Policijskoj akademiji osnovan je 2002, otkad je školovano 190 pasa.