c S
Dnevne novosti

Pregovori o Brexitu se nastavljaju 8. studenoga

02.11.2017 07:15 LONDON, 31. listopada 2017. (Hina/AFP), Sljedeći pregovori između Europske unije i Velike Britanije o uvjetima Brexita održat će se u srijedu 8. studenoga u Bruxellesu, rekao je u utorak britanski ministar zadužen za izlazak iz EU, David Davis.
Davis je rekao da će se pregovarači sastati u srijedu i četvrtak sljedećeg tjedna prije susreta u petak s glavnim pregovaračem za EU Michelom Barnierom u sklopu šestog kruga pregovora pokrenutih u lipnju prošle godine."Nećemo odugovlačiti proces", rekao je David Davis pred povjerenstvom za Europsku uniju u Zastupničkom domu i dodao da je "pozvao Barniera da u srijedu dođe u London, ali on je spriječen".

"Predložili smo im da krenemo početkom sljedećeg tjedna, ali oni ne mogu. Dakle u drugoj polovici sljedećeg tjedna će početi pregovori", dodao je.Davis je naglasio da će ti razgovori predstavljati prvu priliku određivanja stanja nakon summita šefova država i vlada EU 19. i 20. listopada u Bruxellesu i dodao da London želi intenziviranje.

U nedostatku dovoljnog napretka o tri prioriteta tog razlaza i posebice računu koji će London morati platiti prije izlaska iz Unije, 27 drugih zemalja EU su odbile pokrenuti pregovore o budućim odnosima, koje živo iščekuje britanska vlada.Europski čelnici su dali zeleno svjetlo za pripremu pregovora o trgovinskom sporazumu koji bi odredio odnose s Londonom nakon izlaska iz EU, predviđenog za kraj ožujka 2019.