c S
Dnevne novosti

Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike

07.11.2017 07:25 ZAGREB, 6. studenoga 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih službi, da je usuglašen Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike, koji će uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga.
Pregovori o TKU za državne i lokalne službenike i namještenike, kao i svaki pregovori, predstavljaju kompromis, pa s Vladine strane možemo biti zadovoljni, jer su su vođeni i završeni u dobrom duhu, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.Vladinim pregovaračima nije bila namjera smanjivati prava zaposlenih u državnim službama nego ih bolje urediti, poručio je Pavić i izrazio uvjerenje da će državni službenici i namještenici u konačnici biti zadovoljni.

Uvijek se može bolje, ali unutar okvira koje smo imali vjerujem da smo postigli maksimum, ocijenio je Pavić. Upitan ima li u novom TKU-u određenih promjena Pavić je odgovorio potvrdno, no nije želio govoriti o pojedinostima dok ugovor ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru.

Najavio je da će se uskoro, kada bude potpisivanje TKU-a, moći izaći sa cjelokupnim tekstom.Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su stavovi dviju strana usuglašeni pa očekuje potpisivanje TKU-a.

Što se tiče zadovoljstva, naravno da će uvijek biti nekih koji neće biti zadovoljni, pokušali smo u ime državnih službenika i namještenika napraviti najbolje što smo mogli, kaže Jagić koji misli da su ugovorena materijalna prava prihvatljiva za njihovo članstvo. 

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019.

Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša.