c S
Dnevne novosti

Čelnici APEC-a obećali boriti se protiv "nepoštene trgovinske prakse"

13.11.2017 07:10 DANANG, 11. studenoga 2017. (Hina/Reuters), Čelnici Azije i Pacifika u subotu su se  dogovorili da će se boriti "protiv nepoštene trgovinske prakse" i hitno su pozvali na uklanjanje "subvencija koje remete tržište".  
Zajednička izjava koju je donijela 21 članica Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) na njihovu summitu održanom ove godine u Vijetnamu pokazuje utjecaj američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je obećao preinačiti trgovinske sporazume koje one smatra nepovoljnima za Sjedinjene Države. "Zajedno ćemo raditi na tome da trgovinske prakse učinimo cjelovitijima i podržimo poboljšane izglede za pristup tržištima i borit ćemo se protiv nepoštene trgovinske prakse", stoji u izjavi.

"Hitno pozivamo sve da ukinu subvencije koje remete tržište kao i druge tipove potpore kojima vlade i s njima povezani entiteti interverniraju u tržište", navodi se. Izjavom čelnici također potvrđuju da je potrebno pobošljati "pregovaranje, monitoring i mehanizme za rjeašvanje sporova" Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Prošlogodišnja izjava APEC-a nije sadražala kritiku WTO-a.

Novost u ovogodišnjkoj deklaraciji je i to što čelnici ističu "važnost bilateralnih, regionalnih i višestranih sporazuma". Jezik kojim je sročena deklaracija odudara od dosadašnjih i odraz je politike "Amerika na prvom mjestu" koju je Trump stavio u samo središte svoje izborne kampanje i predsjedničkog mandata. Trump je rekao da prednost daje bilateralnim trgovinskim sporazumima, a jedan od njegovih prvih poteza kada je postao predsjednik bilo je povlačenje SAD-a iz Pacifičkog trgovinskog sporazuma (TPP).

Izjava je donesena tri dana kasnije nego što je bilo planirano upravo zbog spora oko tradicionalnog jezika koji su predstavnici SAD-a htjeli izmijeniti. SAD je desetljećima bio branitelj slobodne trgovine, u čemu je Trump učinio zaokret. U petak je pred čelnicima APEC-a Trump gorljivo branio svoju politiku "Amerika na prvom mjestu" poručivši da SAD neće potpisivati "velike sporazume" koji bi ga obvezali da "se odrekne svog suvereniteta": Osudio "je kronične trgovinske zloporabe" koje SAD više ne može "tolerirati" i najavio rat multilateralnim sporazumima koji "vežu ruke" njegovoj zemlji.

U govoru nakon Trumpa kineski predsjednik Xi Jingping predstavio se kao veliki zagovornik globalizacije kazavši da se globalna trgovinska razmjena mora biti "otvorenija, uravnoteženija, nepristrana i korisna za sve". "Trebali bismo podržati slobodnu trgovinu i prakticirati otvoreni regionalizam kako bi omogućili zemljama u razvoju da izvuku veću korist iz trgovine i međunarodnih ulaganja", kazao je kineski predsjednik Xi je pokazavši ambiciju Kine da postane svjetski predvodnik u zagovaranju slobodne trgovine.

Nakon zadnjeg kongresa Komunističke stranke, na Xija Jinpinga se gleda kao na najjačeg kineskog čelnika unazad više desetljeća, na čelu zemlje kojoj moć raste u tolikoj mjeri da bi mogla poljuljati američku dominaciju. APEC je osnovan 1989. sa sjedištem u Singapuru, a čine ga Australija, Brunej, Kanada, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Filipini, Tajland, SAD, Kina, Hong Kong, Meksiko, Papua Nova Gvineja, Čile, Peru, Rusija, Vijetnam, Kineski Taipei (Tajvan).