c S
Dnevne novosti

EU jača suradnju u području obrane, prilika za hrvatsku obrambenu industriju

14.11.2017 07:23 BRUXELLES, 13. studenoga (Hina) - Dvadeset i tri zemlje članice Europske unije, među njima i Hrvatska, potpisale su u ponedjeljak u Bruxellesu dokument o namjeri jačanja obrambene suradnje, što je povijesni dan za europsku obranu.  
U ime Hrvatske zajedničko pismo o namjeri pokretanja Stalne struktuirane suradnje (PESCO) potpisali su ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i ministar obrane Damir Krstičević.  "Ovo je veliki dan za Europu, za jačanje njezinih obrambenih sposobnosti. Hrvatska je odlučila dati doprinos Stalnoj strukturiranoj suradnji, što je u funkciji naših nacionalnih interesa. Kroz sudjelovanje u PESCO-u nama se daje mogućnost za još jače i angažiranije uključivanje hrvatske obrambene industrije, malih i srednjih poduzeća u projekte  opremanja, razvoja i modernizacije", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.  

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane dodao je da je Hrvatska već pripremila nekoliko projekata koji su u funkciji jačanja obrambenih sposobnosti EU-a i jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.  "Ti se projekti odnose na kibernetičku obranu, zatim tu su projekti u funkciji obavještajnog djelovanja, projekt korištenja bespilotnih letjelica, razni logistički projekti te projekti koji se odnose na medicinsko zbrinjavanje i projekt pomorskog nadzora", rekao je Krstičević.   Kao dobar primjer koristi koje Hrvatska ima uključivanjem u PESCO Krstičević je naveo da je prije mjesec dana hrvatska tvrtka Utilis uz pomoć MORH-a dobila iz europskih strukturnih fondova 600 tisuća eura za projekt simulatora za kibernetički sukob.  "To je jedan dobar primjer i sada želimo da ih bude što više", rekao je Krstičević.  

PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama Europske unije omogućuje jačanje obrambene suradnje i obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprečavanja sukoba do zadaća borbenih snaga. PESCO predstavlja okvir koji je svojevrsni odgovor Europske unije na novo sigurnosno okruženje, a u koji se nastoji uključiti što veći broj država članica Europske unije. Cilj tog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz zajedničkih aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih sposobnosti koje još nedostaju Uniji.   

PESCO-u, koji će predstavljati temelj za europsku obrambenu uniju, nije pristupilo pet od 28 zemalja članica - Malta, Portugal, Irska, Danska i Velika Britanija. Prve tri zemlje još razmatraju hoće li sudjelovati, dok Danska ima izuzeće od sudjelovanja u obrambenoj suradnji jednako kao i Velika Britanija, koja ionako napušta EU.   "Ovo je povijesni dan i početak zajedničkog rada 23 zemlje članice koje su obvezale da će raditi na jačanju sposobnosti i na operativnom djelovanju", rekla je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu poltiku Federica Mogherini.   U Europskoj uniji ističu da je PESCO kompatibilan i komplementaran s NATO-om, ali se u tome vidi i signal da je Europa spremna preuzeti odgovornost za vlastitu obranu ne oslanjajući se samo na NATO.