c S
Dnevne novosti

Putin na summitu s Erdoganom i Rohanijem želi dugoročno rješenje krize u Siriji

23.11.2017 07:05 SOČI, 22. studenoga 2017. (Hina/AFP), Vladimir Putin okuplja u srijedu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog Hasana Rohanija kako bi "poradili na dugoročnom rješenju sirijskog sukoba", nekoliko dana prije nastavka pregovora u Ženevi.
Uoči summita koji treba početi popodne u ruskom ljetovalištu Sočiju, Putin, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, želi pripremiti razdoblje nakon sukoba dok je sirijski režim, uz podršku ruske vojske, vratio veliki dio sirijskog teritorija od pobunjenika i džihadista. Summitu su prethodili intenzivni diplomatski kontakti.

Putin je u ponedjeljak primio sirijskog predsjednika a u utorak razgovarao s nekoliko šefova država među kojima i s Donaldom Trumpom kojega je uvjerio kako želi "otvoreno poraditi na dugoročnom rješenju sukoba", po Kremlju. Rusija i Iran, saveznici režima Damaska, te Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, kumuju procesu u Astani, glavnom gradu Kazahstana, koji je omogućio uvođenje četiriju "zona deeskalacije" na sirijskom teritoriju.

Te su mjere omogućile smanjenje tenzija na terenu i okupljanje za istim stolom predstavnika režima i oporbe kako bi razgovarali o vojnim pitanjima dok su politički pregovori u Ženevi bili na mrtvoj točki. Moskva, inicijator tog procesa, čija je vojna intervencija predstavljala zaokret u sukobu, sada želi pronaći političko rješenje tog procesa, u trenutku kad se po Putinu vojna faza "privodi kraju".

Trojica šefova države trebala bi razgovarati o eventualnom "Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga" koji bi u Rusiji okupio režim i oporbu, ideja pokrenuta krajem listopada koju je odbacila oporba, privržena procesu u Ženevi koji se nastavlja 28. studenoga.