c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo: Milinović uz dužnost župana ne može raditi uz naknadu u gospićkoj bolnici

27.11.2017 07:07 ZAGREB, 24. studenoga 2017. (Hina), Ličko senjski župan Darko Milinović prema mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa više neće moći raditi u Općoj bolnici Gospić i za to primati naknadu.

Milinović je kao saborski zastupnik mogao uz naknadu raditi u bolnici jer mu je to omogućavao posebni zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, no s obzirom da je u međuvremenu postao ličko-senjski župan tražio je mišljene može li uz novu dužnost raditi liječnički posao.

Povjerenstvo je utvrdilo da Milinović u primarnoj ginekološkoj ambulanti obavlja poslove jedan dan u tjednu, u bolničkoj ambulanti za ultrazvuk još jedan dan, te da uz to obavlja i dežurstva prema potrebi službe i za što prima naknadu prema evidenciji o radnom vremenu.

Prema ugovoru između Milinovića i bolnice također je utvrđeno da izvršitelj za obavljanje drugih poslova, operativnih zahvata za koje ginekološka služba bude imala potrebu neće primati nikakvu naknadu.S obzirom da se takav rad može smatrati redovitim i stalnim poslom, Povjerenstvo je donijelo odluku po kojoj se Milinoviću ne daje mogućnost da uz profesionalno obnašanje dužnosti župana može obavljati poslove u ambulanti, osim za dio operativnih zahvata koji obavlja bez naknade.

Povjerenstvo je ukazalo na to da je Milinović mogao raditi u bolnici uz dužnost saborskog zastupnika koji prema posebnom zakonu mogu obavljati i druge poslove. Povjerenstvo je također ukazalo i na odredbe zakona o lokalnim izborima po kojem dužnosnici ne mogu biti djelatnici ustanove kojoj je osnivač tijelo u kojem obnašaju dužnost, navodeći da je Ličko-senjska županija osnivač bolnice.

U odnosu na saborskog zastupnika Joška Klisovića, Povjerenstvo je odlučilo da on, uz saborsku dužnost može biti dekan u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu bez naknade i zasnivanja radnog odnosa te da može sklopiti ugovor o autorskom djelu i primati autorski honorar, ali prihode krajem godine mora prijaviti u imovinskoj kartici.