c S
Dnevne novosti

"Veliki maestro": Matanoviću 11, a Peši dvije godine zatvora

15.05.2009 13:04 ZAGREB, 15. svibnja 2009. (Hina), Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.
 Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude. Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora.

Njemu će se oduzet 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom. Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.