c S
Dnevne novosti

Na presudu u "velikom maestru" žalit će se i branitelji i USKOK

15.05.2009 15:24 ZAGREB, 15. svibnja 2009. (Hina) Branitelji optuženih u slučaju "veliki maestro" i predstavnica USKOK-a najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović osuđen na 11 godina zatvora, dvojica optuženih oslobođeno, a petero ostalih osuđeno na kazne zatvora do tri godine.
Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je nakon objave presude da je "kavica s Matanovićem bila jako skupa" i da je kazna od 11 godina ipak u ovom konkretnom slučaju preblaga, dok je Matanovićev branitelj, odvjetnik Branko Šerić kazao da je to za čovjeka u sedmom desetljeću života i teškog dijabetičara doživotna kazna zatvora.

Tužiteljica smatra da su kazne za sve optuženike preblage, posebno uzmu li se u obzir kazne optuženim odvjetnicima Asji Piplović i Jurju Parazajderu koji su, kako je istaknula, vezani odvjetničkom etikom i pozvani prije svih upozoravati na kršenje propisa. U USKOK-u smatraju da su počinjena sva kaznena djela obuhvaćena optužnicom, pa i ona za koja su optuženici oslobođeni. "Nema nikakve sumnje da ćemo odmah po primitku pisanog opravka presude u odnosu na te dijelove također izjaviti žalbu", rekla je Pavić.

Šerić je ustvrdio kako njegov branjenik "očigledno odgovara" i za Brodosplit, nabavku vojnih kamiona i za ratni zločin. Ocijenio je da se na jednom čovjeku slomila sva antikorupcijska borba i da je izrečenom presudom akcija "maestro" ostala samo na "m - Matanoviću". "Mislim da je kazna drastična", kazao je Šerić, najavljujući žalbu na presudu. Odvjetnica iz Buja Asja Piplović ustvrdila je da je presuda ustvari politička odluka. "Ovo ne priznajem, ovo je politička odluka pred same izbore", rekla je Piplović, koja je osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Braniteljica drugooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Peše, osuđenog na dvije godine zatvora, odvjetnica Višnja Drenški Lasan najavila je žalbu, ocijenivši da nema dokaza protiv njezinog branjenika. "Razloge koje smo danas čuli iz kojih je proizašlo da je moja stranka znala i primila obećanja dara nisu takvi da bi nas uvjerili u to sve skupa", rekla je, dodavši da nema nema ni jedne snimke, razgovora ni dokaza koji bi na to upućivao. Postoje neke indicije ali daleko od toga da bi sačinjavale zatvoren krug i da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda, rekla je Pešina braniteljica.

"Ovo je po ne zna koji put fijasko USKOK-ove optužnice, bez obzira na osuđujući dio", ocijenio je odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj bivšeg voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, osuđenog na godinu i deset mjeseci.