c S
Dnevne novosti

Prosvjed taksista protiv novog zakona

30.11.2017 07:15 ZAGREB, 29. studenoga 2017. (Hina), Više stotina taksista u srijedu je na Trgu svetog Marka prosvjedovalo protiv najavljenog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, jer smatraju da se u nacrtu prijedloga toga zakona pogoduje interesima strane tvrtke, ugrožava egzistencija taksista-obrtnika i sigurnost putnika te prijeti opasnost od propasti dobrog dijela taksista.
Organizatori prosvjeda su Udruženje taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Eko Taxi, Radio Taksi Zagreb, Udruženje autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Udruga za promicanje auto taksi prijevoza - Radio Taksi Split i Udruga VG Taxi. Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Božo Miletić je na prosvjedu ustvrdio da je za nacrt novog zakona saznao iz medija te da se ne zna tko je njegov autor.

Država, kaže Miletić, ignorira takstiste, ali i propise, jer se "već dvije godine u Hrvatskoj svakodnevno krši zakon", budući da se usluge prijevoza mogu koristiti i plaćati putem aplikacije.Nismo protiv konkurencije i monopol nam nije cilj, ali su taksisti zaista dovedeni do ruba, rekao je Miletić. "Kršitelje zakona se blagoslivlja i legalizira, a nas stigmatizira", istaknuo je.

U Hrvatskoj, kaže Miletić, usluge putem aplikacije "pruža strana tvrtka koja uopće u Hrvatskoj nije registrirana". Pita se kako je to moguće, napominjući da je upravo danas, primjerice Izrael ugasio dostupnost aplikacije, a u Španjolskoj taksisti prosvjeduju protiv takvog oblika rada. "Žalosti što država nema sluha za domaće prijevoznike poduzetnike, koji pune proračune općina i gradova", rekao je Miletić.Dodaje kako je studija Fakulteta prometnih znanosti dokazala da Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona o prijevozu u Europi i nije mu jasno zašto država ne koristi tu studiju.

Ustvrdio je i kako se nacrtom novog zakona ugrožava egzistencija 2.500 hrvatskih obrtnika, a sve u korist strane kompanije. Ako zakon prođe morat ćemo staviti ključ u bravu, poručio je. Prosvjednici su zatražili sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, a resornog ministra Olega Butkovića prozvali za ignoriranje njihovih zahtjeva. Najavili su i da će se radi zaštite svojih prava obratiti institucijama Europske unije.