c S
Dnevne novosti

May pod kritikama zbog odštete EU-u, tvrdi da ništa nije finalizirano

30.11.2017 07:05 LONDON, 29. studenoga 2017. (Hina/Reuters), Britanska premijerka Theresa May u srijedu se nosi s kritikama istaknutih pobornika Brexita, nakon objave informacija da je pristala platiti iznos koji Europska unija traži za izlazak Velike Britanije iz tog saveza, no glasnogovornik britanske vlade rekao je da još ništa nije finalizirano
.Britanski mediji u utorak su objavili da je postignut dogovor prema kojemu će London ukupno platiti između 45 i 55 milijardi eura.Britanska vlada je u srijedu objavila kako još ništa nije finalizirano u pregovorima s Europskom unijom te je odbila komentirati napise o odšteti. 

"Nikad nisam komentirala na temelju špekulacija, kojih ima puno. Neću to započeti ni sada", prenio je glasnogovornik riječi premijerke Therese May. "Razgovori su u tijeku. Premijerka je bila veoma jasna da ćemo ispuniti obveze tamo gdje ih ima.

Jednako je bila jasna da Velika Britanija i 27 članica EU-a moraju zajedno učiniti korak naprijed, te da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", dodao je glasnogovornik. Istaknuti pobornik Brexita Nigel Farage smatra kako Britanci moraju napustiti pregovore umjesto da nude takve velike cifre. "Ovo je potpuna predaja koja nije u našem nacionalnom interesu", ističe Farage, bivši čelnik stranke UKIP koja je igrala veliku ulogu u referendumu iz 2016. na kojoj je 52 posto Britanaca glasalo za izlazak iz EU-a.

"Britanska premijerka mora reći: 'Gledajte, ili se počnite ponašati razumno, ili se počnite ponašati na odrasli način, ili napuštamo pregovore'", rekao je Farage koji i dalje sjedi u Europskom parlamentu. Mnogi gospodarstvenici i investitori strahuju od takvog pristupa jer su zabrinuti da bi kaotični Brexit uzdrmao financijska tržišta, stvorio pravni nered i teško oštetio britansko i europsko gospodarstvo.

Farage i poduzetnici koji su podržali Brexit, poput milijardera Petera Hargreavesa, tvrde da Britanija može napredovati izvan EU-a. Britanija iz EU-a treba izaći u ožujku 2019., a London se nada da će idućeg mjeseca uspjeti uvjeriti europske čelnike da su dvije strane postigle dovoljno napretka u tri polja – pravima EU građana u Britaniji, odšteti za izlazak i kopnenoj granici s Irskom, da bi se moglo prijeći na iduću razinu, raspravi o budućim trgovinskim odnosima.