c S
Dnevne novosti

Konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

15.05.2009 16:04 ZAGREB, 15. svibnja 2009. (Hina), Konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima "Nacrtaj mi osmijeh - svijet bez nasilja" prva je organizirana u Hrvatskoj o toj temi, a održava se danas u organizaciji i u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ).
Otvarajući konferenciju ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je da je njezina poruka jasna, a to je da je Hrvatskoj dosta nasilja u školama, ali i izvan škola. U stanci konferencije ministar Primorac izjavio je novinarima da će se, po završetku konferencije i u sinergiji svih koji su na bilo koji način uključeni u obrazovni proces u cijeloj njegovoj vertikali, početi raditi na jedinstvenoj nacionalnoj strategiji o prevenciji nasilja.

Primorac je s tim u svezi spomenuo iskustvo američkoga znanstvenika Marka Greenberga, profesora na Sveučilištu u Pennsylvaniji koji sudjeluje u radu zagrebačke konferencije, a ukazao je na to da prevencija nasilja postaje osnovno nastojanje američkoga društva, a ne više ispravljanje pogrešaka. Zato će, smatra ministar, škole trebati puno toga učiniti na socijalno-emotivnoj komponenti učenja, najavivši da će se u kurikulumu koji se izrađuje tomu posvetiti potrebna pozornost. Kada to bude učinjeno Hrvatska će, uz Singapur, biti jedna od rijetkih zemalja u svijetu s takvim standardima.

Po ministrovim riječima neke od temeljnih poruka konferencije su potreba timskog rada i odgovornosti. Hrvatska više ne može živjeti kao do sada, rekao je Primorac, podsjetivši na naslovnice medija na kojima je dominiralo nasilje u školama. To moramo promijeniti, napomenuo je. Greenberg je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje u radu konferencije čiji je cilj izgradnja društva svjesnijeg odgovornosti u prevenciji nasilja. Takvo se društvo, kako je rekao, može ostvariti obrazovanjem svih segmenata - obitelji, učitelja, djece te društva u cjelini.

Ministar je zahvalio predstavnicima medija što su se odazvali pozivu da sudjeluju u radu okrugloga stola koji je o ulozi i doprinosu medija u prevenciji nasilja među mladima i djece održan u sklopu konferencije. Konferencija je podijeljena u tri tematske cjeline - nasilje u "dvorištu" bez granica, sigurno dijete - sigurno društvo te društvo budućnosti - društvo vrijednosti.