c S
Dnevne novosti

Premijer Plenković sa županom Dobroslavićem i lokalnim čelnicima

06.12.2017 07:15 DUBROVNIK, 5. prosinca 2017. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak u Dubrovniku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima s kojima je razgovarao o ključnim projektima za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije te boljoj prometnoj povezanosti kroz rješavanje pitanja graničnih prijelaza i Pelješkog mosta. 
"Razgovarali smo o cestovnim pravcima koji bi olakšali gužve u ljetnim mjesecima, bilo da je riječ o cesti preko Pelješca za Orebić ili iz Dubrovnika prema jugu do Zračne luke.

Nemamo alternativne pravce pa će Ministarstvo prometa kroz prometne studije pronaći prava rješenja koja bi olakšala čepove tijekom ljetne sezone“, rekao je premijer Plenković i dodao da je bilo riječi i o prometnoj povezanosti otoka s kopnom. "Ova je sezona bila najbolja za Hrvatsku, ali i za ovu županiju te Dubrovnik.

Rezultati se već vide. Ovo je grad gdje je turistička ponuda najviše kvalitete i može biti primjer drugima te razvijati dalje koncept kongresnog turizma kojim se jača destinacija i produžuje sezona. To je jedna od osnovnih zadaća naše strategije održivog turizma u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je. 

"Održavamo vrlo kvalitetnu i dinamičnu interakciju sa svim jedinicama područne i lokalne samouprave, a vidim da su naši prijatelji ovdje zadovoljni Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave, osobito oni gradovi koji će imati veće prihode.

Dakle, poruka fiskalne decentralizacije nije samo deklaratorna, već i vrlo konkretna“, izjavio je predsjednik Vlade.  Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se za Pelješki most brzo očekuje izbor izvođača radova, da se Trgovački sud vraća u Dubrovnik, a Vlada daje potpunu potporu inicijativi za kongresni centar u Dubrovniku. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je premijeru na mnogim mjerama u rješevanju problema građana Dubrovnika.  "Imali smo brojne probleme s Hrvatskom poštom, a sad se sustav unaprijedio i znatno je bolji. Jasni su problemi s Croatia Airlinesom pa ćemo u petak imati sastanak s predsjednikom Uprave i vjerujemo da će se i to uskoro riješiti.

Vila Čingrija uskoro će biti u vlasništvu Grada Dubrovnika, a pokrenuta je procedura za prijenos vlasništva dvije trećine ljetnikovca Caboga na Grad Dubrovnik, čime ćemo tim ljetnikovcem gospodariti u potpunosti", rekao je Franković.