c S
Dnevne novosti

Sabor: Gasi se fond osnovan radi vraćanja duga umirovljenicima

07.12.2017 07:25 ZAGREB, 6. prosinca 2017. (Hina), Saborsku raspravu o gašenju umirovljeničkog fonda, osnovanog radi vraćanja duga umirovljenicima, zastupnici su u srijedu iskoristili kako bi progovorili o problemima sadašnjih, ali i budućih umirovljenika.
Od osnutka Fonda do konca 2016. godine ukupno je isplaćeno 10,3 milijardi kuna za 488.577 članova umirovljeničkog fonda.

Korisnicima mirovina, kao i njihovim nasljednicima iz prvog nasljednog reda, svake su godine isplaćivane svote pojedinačnog obeštećenja, podsjetila je državna tajnica Ministarstva rada Majda Burić, navodeći da je u prosincu 2013. isplaćena posljednja rata čime je prestala potreba za postojanjem Fonda.

Fond je je posljedica pljačke umirovljenika, kazao je Ivan Lovrinović (PH), ističući da najveći broj umirovljenika i danas loše živi. Obrušio se na 2. mirovinski stup, navodeći da ga u EU ima jedino Hrvatska, da je to "obična prijevara", koja se svodi na to da umirovljenike treba voditi u casino da se klade vlastitim novcem, ali bez svog pristanka.

Mirando Mrsić (SDP) tvrdi da se zatvaranjem jedne "priče" otvara druga, da će se stvoriti skupina koja neće biti ravnopravna s ostalim umirovljenicima. To je, precizira, problem 27 posto dodatka na mirovinu iz prvog mirovinskog stupa.

Ministar Pavić jasno je, kaže, rekao da bi 2. stup trebao poslužiti kao fond poravnanja mirovina prema 1. stupu što je krivo prema svemu što bi mirovinska reforma trebala biti.

Burić odgovara da ministar nikada nije "komunicirao" protiv 2. stupa.Upravo suprotno, uvijek komunicira za razvijanje 2. stupa u kojem se trenutno nalazi nešto manje od 90 milijardi kuna, kaže Burić i podsjeća da u Nacionalnom programu reformi stoji da se mirovinska reforma planira u drugom kvartalu 2018.

Zastupničku podršku dobile su dopune zakona koje bi trebale povećati povezanost podataka po osiguranicima s pripadnim podacima o uplati obveznog doprinosa za mirovinska osiguranja i tako ubrzati prosljeđivanje sredstava na osobne račune u izabrane obvezne mirovinske fondove.

SDP će podržati te dopune, jer su logične, ali je nedopustivo da 300 milijuna kuna leži na računu neraspoređeno, kazao je Mrsić, navodeći da je u vrijeme SDP-ova odlaska s vlasti na računu bilo 190 milijuna kuna. Poruka je to Regosu da se naprave određene promjene, jer je očito da neke stvari ne funkcioniraju, rekao je Mrsić.

Prepoznali smo problem i rješavamo ga, svima je cilj da se sredstva s privremenog računa mogu prebaciti na osobne račune osiguranika, odgovorila je državna tajnica navodeći da je 28. studenoga na privremenom računu bilo 287 milijuna kuna.