c S
Dnevne novosti

Za društveno poduzetništvo braniteljskih zadruga 20 milijuna kuna iz EU fondova

08.12.2017 07:10 OSIJEK, 7. prosinca 2017. (Hina), Za zapošljavanje hrvatskih branitelja u poduzetništvu osigurano je više od 20 milijuna kuna, a u prvom tromjesečju 2018. raspisivat će se natječaji za konkretne projekte, istaknuto je u četvrtak u Osijeku na predstavljanju EU projekta Ministarstva hrvatskih branitelja za promicanje društvenog poduzetništva branitelja, braniteljskih zadruga i civilnih udruga. 
Državna tajnica Ministarstva Nevenka Benić rekla je da Ministarstvo hrvatskih branitelja snažno podupire rad braniteljskih zadruga, koje su se pokazale najboljim načinom zapošljavanja i resocijalizacije hrvatskih branitelja. 

Također udruge iz Domovinskog rata su jedne od prepoznatljivijih društvenih poduzetnika u Hrvatskoj.  Najavila je da nakon uvodnih konvencija o društvenom poduzetništvu koje se održavaju u hrvatskih gradova, a danas je održana u Osijeku, iduće godine slijedi raspisivanje natječaja za udruge iz Domovinskog rata te braniteljske zadruge za prijavljivanje projekata. 

Natječaji će se raspisati u prvom tromjesečju iduće godine. Uvjeti su da prijavitelj djeluje kao društveni poduzetnik ili to namjerava postati koristeći predviđena sredstva, te da dio svoje dobiti ulaže u lokalnu zajednicu, odnosno reinvestira za opće dobra, pojasnila je Benić, na predstavljanju projekta "Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i braniteljskih zadruga".  

Osječko-baranjski dožupan Petar Lagator (HDZ) izrazio je zadovoljstvo što je nadležno Ministarstvo brojnim mjerama i potporama prepoznalo značaj braniteljskog poduzetništva, kao i opstankom najvećeg dijela braniteljskih zadruga osnovanih u ovoj Županiji.